Πολιτικοί και γαλαζοαίματοι που «ξεγυμνώνουν» τα Paradise Papers

Γαλαζοαίματοι, πρώην και νυν αρχηγοί κρατών, υποψήφιοι πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί, συγγενείς και γόνοι ηγετών, όλοι παρελαύνουν στη νέα «αμαρτωλή λίστα» των Paradise Papers.

Από τα στοιχεία – ποταμός που βγαίνουν και θα συνεχίσουν για πολύ καιρό να βγαίνουν στη δημοσιότητα, φαίνεται η σχέση μερικών από τους πλέον γνωστούς ηγέτες καθώς και συγγενών τους με εταιρείες offshore που... ανέλαβαν να φιλοξενήσουν τα χρήματά τους.

1) Alfred Gusenbauer:

Πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας (Ιανουάριος 2007-Δεκέμβριος 2008). Είναι ένας εκ των διευθυντών και των νομικών εκπροσώπων της Novia Management Ltd., μιας εταιρείας που συστάθηκε στη Μάλτα το 2014 με τη βοήθεια και του πρώην επικεφαλής της Raiffeisen Bank International , του Herbert Stepic, που παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη για συμφωνίες offshore που είχε κλείσει. Η Novia Management είναι μέτοχος στη Novia Funds Sicav, μέτοχοι της οποίας είναι επιχειρηματίες που συνελήφθησαν το 2007 για ξέπλυμα χρήματος.

2) Τρεις πρώην πρωθυπουργοί του Καναδά:

- Ο Jean Chrétien πρωθυπουργός από το 1993 έως το 2003. Η Madagascar Oil Limited που συστάθηκε στις Βερμούδες, έδωσε options στον Chretien τον Ιούλιο του 2007 ως αμοιβή για συμβουλευτική εργασία. Η Madagascar Oil συστάθηκε με σκοπό να εξερευνήσει και να κάνει εξορύξεις πετρελαίου στη Μαδαγασκάρη. Εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο του 2010 με αποτίμηση 284 εκατ. δολάρια.
Ωστόσο οι φάκελοι της Appleby δεν περιέχουν αποδείξεις ότι ο Chretien εξάσκησε τα παραπάνω options.

- Ο Paul Martin πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2006. Ηταν γνωστός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της CSL Group την οποία όμως πούλησε το 2003 στους γιους του για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Έγινε δέκτης κριτικής από πολιτικούς του αντιπάλους για τις θέσεις της εταιρείας του σε offshore. To 1995, ως υπουργός Οικονομικών, είχε εξαιρέσει τα νησιά Μπαρμπέιμντος από τη φορολογική μεταρρύθμιση, όπου η CSL ετοιμαζόταν να ξεκινήσει βασικές της δραστηριότητες.

- Ο Brian Mulroney ήταν πρωθυπουργός από το 1984 έως το 1993. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους αρχιτέκτονες της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας και βρίσκεται στους φακέλους της Appleby ως δ/ντής της Said Holdings Limited, από το 2004 έως το 2009. Πρόκειται για μια εταιρεία στις Βερμούδες ιδιοκτησίας τους αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Wafic Said, που δημιουργήθηκε το 1994. Λέγεται ότι ήταν μεσάζοντας – κλειδί σε μια συμφωνία αξίας δεκάδων δισ. δολ. μεταξύ Βρετανίας και Σαουδικής Αραβίας για ανταλλαγή πετρελαίου με όπλα, του λεγόμενου προγράμματος Al Yamamah.

3) Οι γιοι του Τούρκου πρωθυπουργού, Binali Yıldırım, Erkam και Bulent. Η οικογένεια Yildirim έκανε περιουσία από τη ναυτιλία, ενώ ο Erkam έχει τη δική του ναυτιλιακή.
Τα δυο αδέλφια είναι οι μοναδικοί μέτοχοι δύο εταιρειών που συστάθηκαν στη Μάλτα. Της Hawke Bay Marine Co. (που έχει στην κατοχή της ή διευθύνει πλοία) και της Black Eagle Marine Co. Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Erkam, που ήταν βασικός μέτοχος και τις δυο, είναι και επίσης διευθυντής. Οι δυο εταιρείες είναι καταχωρημένες ως ενεργές στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Μάλτας από τον Οκτώβριο του 2017.

4) Η Noor al-Hussein είναι η βασίλισσα της Ιορδανίας, γεννημένη στις ΗΠΑ, χήρα του εκλιπόντος βασιλιά Χουσεΐν, και μητριά του τωρινού μονάρχη, Αμπντάλα.
Η βασίλισσα Noor είναι η δικαιούχος δύο τραστ στο Τζέρσεϊ. Το ένα τραστ αποτιμάτο σε πάνω από 40 εκατ. δολ. το 2015 και τα έσοδά από αυτό εισπράττονται ισοβίως από τη βασίλισσα. Επίσης το εν λόγω τραστ έχει ακίνητη περιουσία στη Νότια Αγγλία, στο Buckhurst Park. Για μειώσει τους φόρους κληρονομιάς μετά το θάνατό της, τα τραστ δανείστηκαν χρήματα και χρησιμοποίησαν ως εγγύηση το Buckhurst Park. Με τη στρατηγική αυτή η αγοραία αξία του ακινήτου μειώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα