Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε νέα φάση οι επιχειρήσεις- Επίθεση στη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα (upd) (tweets)

(Last upd 23. 55)

Σε νέα φάση εισήλθε το βράδυ της Παρασκευής ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το protothema.gr, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν χερσαίες επίθέσεις και επέκτειναν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Οι Ισραηλινοί παράλληλα με την χερσαία επίθεση χτυπούν με την Πολεμική

Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Αναφορές από την Παλαιστίνη επιβεβαίωναν την εισβολή ισραηλινών τανκς και την ανταλλαγή πυροβολισμών με μέλη της Χαμάς σε μεγάλη κλίμακα. Ο εκπρόσωπος του IDF επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων για 3η συνεχόμενη νύχτα στη Γάζα, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιχειρήσεις., θα είναι «πιο εκτεταμένες» σε σχέση με τις δύο προηγούμενες νύχτες και «από όλα τα μέτωπα». Κάλεσε δε, τους Παλαιστίνιους πολίτες να μετακινηθούν νότια από τις θέσεις της Χαμάς, για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις δηλώσει του οι Ισραηγλινοί χτυπούν τούνελ και υποδομές των τρομοκρατών της Χαμάς.

Footage for the unprecedented lsraeli air attacks hitting Gaza Strip. pic.twitter.com/CgLiAD2Etz

TIMES OF GAZA (@Timesofgaza) October 27, 2023

Στο μεταξύ και ενώ ο πλανήτης παρακολουθεί με κομένη την ανάσα την κλιμάκωση των συγκρούσεων, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε απόψε ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. «Εάν ο Νετανιάχου (σ.σ. ο πρωθυπουργός του Ισραήλ) αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη» ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ο Εζάτ αλ Ρίσεκ, προσθέτοντας ότι «η γη της Γάζας θα καταπιεί τα κομμάτια των (Ισραηλινών) στρατιωτών».

Παράλληλα κάλεσε τις αραβικές χώρες να αναλάβουν δράση και τους Παλαιστινίους να εξεγερθούν εναντίον των Ισραηλινών σε όλον τον κόσμο.

«Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», δηλώνει σύμβουλος του Νετανιάχου

Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ.

«Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν.

Τι λέει η Χαμάς

Για «βίαιες συγκρούσεις» με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο απόψε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τον θύλακα. Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς.

«Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα). Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, στην ανακοίνωσή τους.

Αργά το βράδυ, ο ουρανός πάνω από τη Γάζα ήταν πορτοκαλοκόκκινος, από τις εκρήξεις και τις φωτιές που ξέσπασαν από τα ισραηλινά πλήγματα, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Gaza Strip is being annihilated. pic.twitter.com/CmqfbgZgma

TIMES OF GAZA (@Timesofgaza) October 27, 2023

Τα σφοδρά πλήγματα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα και έφτασαν σε πρωτοφανή σφοδρότητα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, πριν από τρεις εβδομάδες, όπως μεταδίδει η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση Kan.

Δραματική έκκληση Γκουτέρες

Η νέα φάση του πολέμου επιβεβαιώθηκε και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος απήθυνε δραματική έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση σωτήριων προμηθειών» σημείωνει χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ και τονίζει: Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους» ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση

Πάντως, εν μέσω των δραματικών εξελίξεων, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ενέκρινε ψήφισμα που ζητά μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφέρεται στο κείμενο η Χαμάς.

«Η σημερινή είναι μια ζοφερή ημέρα για τον ΟΗΕ και την ανθρωπότητα» είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του «για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό που αντιπροσωπεύει η Χαμάς» και «να φέρει τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους».

«Ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί η Χαμάς είναι να την ξεριζώσουμε από τις σήραγγες και την υπόγεια πόλη του τρόμου», πρόσθεσε.

Η αποψινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας προτιμά να στηρίζει «την υπεράσπιση των ναζιστών τρομοκρατών» αντί για το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ερντάν.

Αναλόγως τα ισραηλινά μέσα επέκριναν το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά στους πάνω από 200 ομήρους που κρατά ακόμη στα χέρια της η Χαμάς.

The @UN General Assembly called for a Gaza ceasefire in a 120-14 vote, backing a resolution that failed to condemn #Hamas for the October 7 massacre and did not clearly call for the immediate release of the 229 captives in #Gaza.

By @tovahlazaroffhttps://t.co/KTZIMqrSvy

— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) October 27, 2023

Προειδοποίηση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και AFP ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων τους που εργάζονται στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται τις τελευταίες ώρες από τον ισραηλινό στρατό.

Τα δύο πρακτορεία ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι οι δημοσιογράφοι τους στη Γάζα δεν θα γίνουν στόχος ισραηλινών επιδρομών.

IDF says it can’t guarantee journalists’ safety in Gaza#Gaza | #Hamas | #Israel https://t.co/ehBJxkdKoR

— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) October 27, 2023

Η απάντηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ότι «στοχεύουν όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς σε όλη τη Γάζα», ενώ πρόσθεσαν ότι «η Χαμάς σκόπιμα τοποθετεί στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά σε δημοσιογράφους και αμάχους».

Επισήμαναν ακόμη ότι τα υψηλής έντασης πλήγματα κατά της Χαμάς θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στα γύρω κτίρια και ότι οι πύραυλοι της Χαμάς θα μπορούσαν να εκπυρσοκροτήσουν και να σκοτώσουν ανθρώπους μέσα στη Γάζα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των υπαλλήλων σας και σας προτρέπουμε έντονα να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους», κατέληγε η επιστολή των ισραηλινών δυνάμεων.

Διαβάστε ακόμη

Citi & BofA: Πηγή ανησυχίας οι γεωπολιτικές συγκρούσεις – Οι προβλέψεις για οικονομία, πληθωρισμό και πετρέλαιο

Société Générale: Η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει συγκριτικά με την Ιταλία – Ποια η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στα ελληνικά ομόλογα

Μπινιάρης (Binswanger Biniaris): Δίψα για επενδυτικά ακίνητα στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα