Ποιος αγαπά την ΕΕ; Όχι πάντως οι Τσέχοι που οδεύουν σε εκλογές

Από τότε που μπήκε στην ΕΕ 13 χρόνια πριν, η Δημοκρατία της Τσεχίας κατάφερε να γίνει η πλουσιότερη χώρα στο πρώην κομμουνιστικό ανατολικό μπλοκ. Το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλότερο από άλλα παλαιότερα μέλη, όπως Ελλάδα και Πορτογαλία και έχει τη χαμηλότερη ανεργία στο μπλοκ των «28». Οι οικογένειες ταξιδεύουν ελεύθερα και οι επιχειρήσεις ανθούν μέσω των εξαγωγών τυς σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Κι

όμως οι Τσέχοι μόνο ενθουσιασμένοι δεν δηλώνουν από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ. Είναι μάλιστα ο λαός που τη συμπαθεί λιγότερο από κάθε άλλον. Μόνο το ένα τρίτο απαντά ότι το να ανήκει η χώρα στην ΕΕ είναι «κάτι καλό», ποσοστό χαμηλότερο από τη βυθισμένη στην κρίση Ελλάδα, αλλά και τη Βρετανία που ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Μόλις το 1/4 επιθυμεί την υιοθέτηση του ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο.

Όπως λέει 38χρονος δικηγόρος από την Πράγα «η ΕΕ δεν μου προσφέρει τίποτα. Διοικείται από πολιτικούς με πολύ σοσιαλιστικό τρόπο σκέψης. Θέλουν να ανακατεύονται σε όλα».

Αυτό ο ευρωσκεπτικισμός αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί και στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου και απειλεί να ρίξει την Τσεχία στον ίδιο απομονωτισμό που χαρακτηρίζει τις γειτονικές της Πολωνία και Ουγγαρία.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ευρύ προβάδισμα στον Σλοβάκο δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις, a που εφόρμησε στην πολιτική σκηνή της Τσεχίας το 2011 και έγινε δημοφιλής μέσω της περιγραφής των παραδοσιακών κομμάτων ως διεφθαρμένων και ακατάλληλων να κυβερνούν.

Όπως ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Μπάμπις επιχειρηματολογεί ότι το επιχειρηματικό του backround του δίνει τα φόντα να κυβερνήσει, κάνοντας έργα.


Κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του ως υπουργός Οικονομικών, έφερε νομοσχέδιο που ανάγκαζε τις επιχειρήσεις να συνδέσουν τις ταμειακές τους μηχανές με τις εφορίες μέσω του Διαδικτύου, βελτιώνοντας σημαντικά τη φορολογική συμμόρφωση.

Ο Μπάμπις παραμένει δημοφιλής παρά την πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων λόγω της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του που περιλαμβάνει αγροκτήματα, χημικά εργοστάσια, δύο κορυφαίες τσεχικές εφημερίδες και ένα εστιατόριο στη γαλλική πόλη Mougins που διαθέτει δύο αστέρια της Michelin. Ένα σκάνδαλο διαφθοράς που λέει ότι μία από τις επιχειρήσεις του έλαβε παράνομα επιδοτήσεις της ΕΕ, ισχυρισμός που αρνείται – τελικά δεν είχε κανένα αρνητικό αντίκτυπο στους ψηφοφόρους.


Το κόμμα του, που ονομάζεται ANO («ναι» στα τσέχικα αλλά και ακρωνύμιο για τη Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών - Action of Dissatisfied Citizens) έχει προσελκύσει ψηφοφόρους τόσο από τον χώρο της Αριστεράς, όσο και τη Δεξιάς.

Επίσης, ο 63χρονος Μπάμπις αν και δεν έχει τον βαθμό αυταρχικότητας του Ούγγρου προέδρου Βίκτορ Ορμπαν και τυ Πολωνού Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ωστόσο αντανακλά τον ευρωσκεπτικισμό, μέσω δηλώσεων για τους μετανάστες, αλλά και τη διατήρηση της κορώνας .

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Median, οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν μόλις το 14,5% των ψήφων, το ΑΝΟ το 26,5% και το φιλορωσικό κομμουνιστικό κόμμα μόλις το 13%.

Μια αποφασιστική νίκη του κόμματος του Μπάμπις θα μπορούσε να εδραιώσει τις αντιευρωπαϊκές απόψεις την ώρα που χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλία συζητούν για τη δημιουργία μιας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων, με τις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα να επιδιώκουν μεγαλύτερη ενοποίηση.

Η Τσεχία τώρα ρισκάρει να βρεθεί στο περιθώριο της Ευρώπης, καθώς πολλοί θεωρούν ότι, αφού τα πάμε καλά ήδη, δεν χρειαζόμαστε πια την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα