Ποιοι φόροι απομένουν μέχρι την Πρωτοχρονιά – Ο λογαριασμός του '17

Σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις καλούνται να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι μέχρι τη εκπνοή του 2016, προκειμένου να μην αναγκαστούν να πληρώσουν προσαυξήσεις και πρόστιμα ή ακόμα και να έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Συγκεκριμένα, μέσα στις τέσσερις εργάσιμες ημέρες που απομένουν μέχρι την Πρωτοχρονιά, θα πρέπει να πληρωθούν:

- Τα τέλη κυκλοφορίας

για το 2017 από τα οποία το κράτος προσδοκά έσοδα της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Η εκπρόθεσμη καταβολή βαρύνεται με πρόστιμο ισόποσο των τελών που αναλογούν στο όχημα.
- Η τέταρτη και προτελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται στα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.
- Η δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και επιχειρήσεων. Το συνολικό ποσό της δόσης ανέρχεται περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
- Το ΦΠΑ Νοεμβρίου των επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία.

«Αφαίμαξη» των φορολογουμένων και το 2017

Ωστόσο, ο λογαριασμός των φόρων αναμένεται πολύ βαρύς για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για το 2017, καθώς, με τον νέο προϋπολογισμό, το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω αύξησή τους στα εισοδήματα και τις συναλλαγές κατά 2,4 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο βάρος καλούνται για ακόμα μια φορά να σηκώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς και αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυταπασχολούμενοι με μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς θα δουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις «φουσκωμένες» κατά 1,384 δισ. ευρώ. Αιτία η μείωση του αφορολόγητου ορίου και οι αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο έχει μειωθεί από τα 9.545 ευρώ στα 8.636 ευρώ για τους μισθωτούς χωρίς παιδιά και τους συνταξιούχους, στα 8.863 ευρώ για τους μισθωτούς με 1 προστατευόμενο τέκνο και στα 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς με 2 προστατευόμενα τέκνα.

Επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ φόροι προβλέπεται να εισπραχθούν μέσω αυξήσεων στις επιβαρύνσεις επί των συναλλαγών, ενώ το 2017 το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει πρόσθετα έσοδα ύψους 2,447 δισ. ευρώ από την άμεση και την έμμεση φορολογία

Keywords
Τυχαία Θέματα