Ποιοι «χάνουν» με το νέο καθεστώς στα «μπλοκάκια»

Αλλάζει άρδην το καθεστώς ασφάλισης για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» από το 2017, με σημαντικές επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς που συμπληρώνουν εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών κι όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Αναλυτικά, οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν αύξηση φορολογίας και εισφορών προς τα ταμεία, θα πλήξουν περισσότερο τους μισθωτούς που συμπληρώνουν το ετήσιο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι» και είναι ασφαλισμένοι μετά το 1993, αφού για πρώτη φορά θα πρέπει να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Για την κατηγορία αυτή, όσοι έχουν εισόδημα στο «μπλοκάκι»

από 1-2 εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές ως μισθωτοί (12,72% για σύνταξη, υγεία κι επικούρηση) και για τα χρήματα που εισπράττουν από το «μπλοκάκι» (ανεξάρτητα από τις ασφαλιστικές κρατήσεις επί τους μισθού τους λόγω της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας).

Ωστόσο, σιπλά χαμένοι θα είναι όσοι έχουν εισόδημα στο «μπλοκάκι» από τρεις και πλέον εργοδότες καθώς θα πληρώνουν εισφορές σαν ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% για σύνταξη και υγεία) για τα χρήματα που εισπράττουν από το «μπλοκάκι».

Μεγάλο πλήγμα και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ αφού ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται στο 37% από το 29% από την αμέσως προηγούμενη κατηγορία.

Πιο συγκεκριμένα, ο φόρος εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ και υπολογίζεται με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα και τους εξής συντελεστές:

• 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
• 29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.
• 37% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ
• 45% για εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ.

Επιπλέον, σε όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.

Αντίθετα κερδισμένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς το επόμενο έτος, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα διαπιστώσουν ότι ο φορολογικός λογαριασμός τους θα είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα