Ποιό Brexit; Η Ισπανία προσπαθεί να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο

Η Ισπανία είναι έτοιμη για τις δεύτερος εκλογές μέσα σε έξι μήνες, αφού οι κομματικοί ηγέτες δεν μπόρεσαν να έρθουν σε συμφωνία για τη σύσταση πλειοψηφίας.

Τη στιγμή που τα γκάλοπ δείχνουν πως το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με τις εκλογές του Δεκεμβρίου, οι ελάχιστες αλλαγές στην ψηφοφορία

θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές του πολιτικού σκηνικού. Ιδού κάποια πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες μεγάλες αλλαγές.

Το κόμμα των Podemos σύναψε συμφωνία με την Ενωμένη Αριστερά τον προηγούμενο μήνα. Με τη συγκέντρωση των ψήφων τους, τα δύο γκρουπ ελαχιστοποιούν τις "χαμένες" ψήφους σε ένα σύστημα το οποίο ευνοεί τα μεγάλα κόμματα.

Οι Podemos μπορεί να προσθέσουν μέχρι και 21 βουλευτές στους 71 που έχουν ήδη, με τα ποσοστά τους να αυξάνονται κατά 1,3%.

Το πολιτικό σύστημα της Ισπανίας δίνει χρήματα στα κόμματα αναλογικά με την εκπροσώπησή τους στο κοινοβούλιο, κάτι που προφανώς ευνοεί τα εδραιωμένα κόμματα.

Το Podemos πήρε 2,1 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα για την προεκλογική του καμπάνια, κάτι που αποτελεί μεγάλο άλμα σε σχέση με τα 1,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εννιάμηνο του 2015. Οι Ciudadanos έλαβαν 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ξοδέψει 1,2 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Η Ισπανία ξεκινά τις εκλογές το καλοκαίρι όταν τα σχολεία έχουν κλείσει και ο κόσμος ξεκινά τις διακοπές για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια τουλάχιστον. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημάνει και μικρότερη προσέλευση. Ιδιαίτερα στην Καταλονία και στη Γαλικία, η 24η Ιουνίου αποτελεί εορτή, ενώ πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται στις παραλίες εκείνες τις ημέρες.

Οι Ισπανοί θα ψηφίσουν τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα των Βρετανών για το Brexit. Aυτό σημαίνει πως οι αγορές θα έχουν μόνο μία ημέρα για να αντιδράσουν σε τυχόν αναταραχή από το βρετανικό δημοψήφισμα, αφού την επόμενη γίνονται οι κρίσιμες εκλογές στην Ισπανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα