Ποινική δίωξη για την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της υπεξαίρεσης και μάλιστα με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του Δημοσίου, προχώρησε η εισαγγελία Διαφθοράς αναφορικά με την υπόθεση που αφορά στην εκκαθάριση του τιμήματος από την πώληση του ΟΠΑΠ.

Για την υπόθεση αυτή ποινική προκαταρκτική έρευνα είχε διενεργηθεί έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέας κατά των Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση τυχόν τέλεσης αξιόποινων

πράξεων κατά την εκκαθάριση του τιμήματος που περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έρευνα προέκυψε ότι:

*Το συνολικό αρχικό τίμημα από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta ανήλθε στο ποσό των 622.000.000 ευρώ. Το ποσό που πιστώθηκε στον λογαριασμό που τηρεί το ΤΑΙΠΕΔ στην Εθνική Τράπεζα, μετά την παρακράτηση από τη χρηματιστηριακή εταιρεία ως εξόφληση των εξόδων και των προμηθειών της, ανήλθε σε 612.819.500 ευρώ.

*Το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε στο ελληνικό δημόσιο τους συνολικούς τόκους που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ και ανήλθαν σε περισσότερα από 480.000 ευρώ, αλλά τους παρακράτησε χωρίς την ύπαρξη σχετικού δικαιώματος.

Διώξεις

Έτσι, μετά την έρευνα και τα συγκεκριμένα «ευρήματα» από την εισαγγελία Διαφθοράς ασκήθηκε δίωξη που αφορά στην αξιόποινη πράξη της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το οποίο έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας, κατά συναυτουργία, εκ της οποίας η συνολική ζημία που προκλήθηκε στο δημόσιο ξεπερνά το ποσό των 150.000 ευρώ.

Πλέον, η διενέργεια της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση αυτή ανατέθηκε στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διερεύνηση της κύριας
υπόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στην μεταβίβαση ακινήτων.

Υπόθεση για την οποία επίσης προηγήθηκε έρευνα από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Να σημειωθεί τέλος ότι η εισαγγελία κατα της Διαφθοράς συνεχίζει τη προκαταρκτική εξέταση για την ουσία της επίμαχης σύμβασης προκειμενου να διαπιστωθεί αν έχει τυχόν διαπραχθεί το άδικης της απιστίας.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα