Πλησιάζουν οι υπογραφές για την επέκταση παραχώρησης του «Ελ Βενιζέλος»

Σχεδόν 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς τη Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την παραχώρηση, καθώς και ο προσυμβατικός έλεγχος του φακέλου της σύμβασης από το ελεγκτικό συνέδριο, που αποτελούν προϋπόθεση για να μπουν οι υπογραφές μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικού συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση 30% των μετοχών που κατέχει στον ΔΑΑ, αν και έχει παρέλθει η προθεσμία που έχουν θέσει οι θεσμοί.

Το τίμημα της παραχώρησης ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, με την πρώτη ως τον Δεκέμβριο και τη δεύτερη το 2018.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια, καθώς εκτιμάται ότι τα επιπρόσθετα αναμενόμενα έσοδα από την καταβολή της ετήσιας αμοιβής θα ανέλθουν στο ποσό των περίπου 894 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα εκτιμώμενα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος της ΔΑΑ υπολογίζονται στο 1,47 δισ. ευρώ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης η ΔΑΑ εκτιμάται πως θα κληθεί να κάνει συνολικές επενδύσεις 2,35 δισ. ευρώ λόγω της αύξησης της επιβατικής κίνησης και της ανόδου του τουρισμού.

Τέλος, το Δημόσιο λόγω της επέκτασης παραχώρησης προσδοκά και μελλοντική καταβολή μερισμάτων περί τα 835 εκατ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής συνεπάγεται την έγκριση από της αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και την ελληνική Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα