Πιθανή αναβολή για την IPO της Aramco ως το 2019

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια πιθανή καθυστέρηση της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς από την κρατική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco και τη μετάθεσή της κατά μερικούς μήνες, εντός του 2019, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Κι ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να στοχεύει για

IPO της Saudi Aramco το β' εξάμηνο του 2018 το χρονοδιάγραμμα αυτό αποδεικνύεται όλο και πιο σφιχτό για την πώληση μετοχών που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.

Η Saudi Aramco ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η IPO «παραμένει στις ράγες. Η διαδικασία της IPO είναι σε τροχιά και η Saudi Aramco παραμένει επικεντρωμένη στο να διασφαλίσει ότι όλη η δουλειά που σχετίζεται με την ΙΡΟ θα ολοκληρωθεί με τα υψηλότερα στάνταρντς και στην ώρα της», ανέφερε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση. Δεν δόθηκε πάντως χρονικό πλαίσιο, ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι το πιθανότερο χρονοδιάγραμμα θα είναι το β' εξάμηνο του '18.

Αρκετές σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την IPO δεν έχουν ακόμη ληφθεί, επεκτείνοντας την δυνατότητα της εταιρείας και των συμβούλων της να πωλούν μετοχές πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πού θα πουλήσει μετοχές της Aramco εκτός από το χρηματιστήριο του Ριάντ. Μπορεί να μην γίνει ανακοίνωση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και πραγματοποιεί μεγάλη επενδυτική διάσκεψη στο Ριάντ. Η καθυστέρηση στην επιλογή ενός ξένου χρηματιστηρίου, πιθανότατα του Λονδίνο ή της Νέας Υόρκη, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν άλλες άλλες προπαρασκευαστικές εργασίες.

Σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση που έκανε η κυβέρνηση, η αξία της Αramco μπορεί να φτάσει τα 2 τρισ. δολ. αναλυτές ωστόσο κάνουν πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα