Πίτερ Ηλιόπουλος: Η υπομονή του ανταμείφθηκε

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πρόκειται από τις λίγες φορές που η αγάπη για την Ελλάδα νικά τη γραφειοκρατία. Που η πεποίθηση πως η χώρα μας μπορεί να γίνει τόπος επενδύσεων υπερισχύει της αρνητικής πλευράς των πολιτικών εκείνων που δεν θέλουν και δεν μπορούν να ανατάξουν τον τόπο.

Ο Ελληνοκαναδός Πίτερ Ηλιόπουλος είναι ένας επιχειρηματίας με πείσμα. Προφανώς, εκτός της επιχειρηματικής του λογικής και πρακτικής να φταίει και η λακωνική - μαχητική του ρίζα. Όταν ήλθε στη χώρα μας λοιπόν, ο ίδιος

θέλησε να φτιάξει ένα resort που δεν θα μοιάζει με τα άλλα καθώς δεν θα είναι παραθαλάσσιο αλλά θα βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη και ως στόχο του θα έχει την ευεξία, τους περιπάτους κι όχι τον λαϊκό καλοκαιρινό τουρισμό. Αγοράζοντας εκτάσεις κάτω από τον Ταϋγετο (συγκεκριμένα αγόρασε τρία νεκρά χωριά της περιοχής, ένα εκ των οποίων το χωριό καταγωγής του) κινήθηκε δυναμικά. Το 2013 όλα έδειχναν πως τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την επένδυση αυτή.

Η αλλαγή όμως πολιτικού κλίματος και οι αλχημείες της κυβέρνησης Τσίπρα, οδήγησαν σε ανάσχεση. Η επένδυση αντί να προωθηθεί ως fast track στον αναπτυξιακό νόμο, διαρκώς παραπεμπόταν στις καλένδες με κάθε πρόσχημα. Μάλιστα πηγή πολλών δεινών υπήρξε ο τέως υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος διαρκώς έταζε βοήθεια, όμως τίποτα δεν έκανε τελικά.

Ουκ ολίγοι δε ήταν οι φίλοι του κ. Ηλιόπουλου που τον προέτρεπαν να κάνει πίσω και να μην προχωρήσει όπως σχεδίαζε. Με διαρκείς επαφές, με πείσμα του ίδιου και του διευθύνοντος συμβούλου του Σταύρου Τομπάογλου όμως και με πεποίηση πως η Λακωνία αξίζει μια μεγάλη τουριστική επένδυση που θα απασχολήσει περίπου 300 οικογένειες, ο ίδιος επέμεινε. Με επαφές που έφθασαν σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο τελικά μετά από 2 1/5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ένταξη της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμος να προχωρήσει. Το κακό όμως για τη χώρα μας είναι πως ένας τέτοιος επενδυτής από τύχη δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα καθώς η αγάπη του για τον τόπο του υπερίσχυσε των κυβερνητικών λαθών.

Keywords
Τυχαία Θέματα