Πήτερ Γεωργιόπουλος: Έκανε ποδαρικό στο 2018 με mega deal €434 εκατ.

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Ποδαρικό για το 2018 με μία μεγάλη συμφωνία πώλησης έξι πλοίων έκανε ο Πήτερ Γεωργιόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά Gener8 Maritime.

Πιο συγκεκριμένα, πούλησε έξι μεταχειρισμένα δεξαμενόπλοια έναντι 434 εκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία σύμφωνα με τα στοιχεία του μεσιτικού οίκου αγοραπωλησιών Golden Destiny.

Πρόκειται για τα πλοία Gener8 «Μιλτιάδης»-«Ανδριώτης»-Χιώτης» -«Strength» -«Sucess»-«Supreme».

Όπως έχει τονίσει ο Πήτερ Γεωργιόπουλος ο οποίος βρίσκεται στην 69η θέση στο TOP 100 των Lloyd's για το 2017 « έχουμε κάνει μια σειρά βημάτων το 2017 για την ενίσχυση του στόλου, την αύξηση της ρευστότητας και η βελτίωση του ισολογισμού της εταιρείας.

Στόχος ήταν στο τέλος του 2017 αρχές του 2018 το 75% του στόλου να αποτελείται από οικολογικά υπερ-δεξαμενόπλοια- of ECO VLCCs. Την ίδια η εταιρεία εξυπηρετεί τα δάνειά της. Η πώληση πλοίων βρίσκεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το 2015 η General Maritime Corporation συγχωνεύτηκε με την Navig8 Crude Tankers, Inc. και δημιούργησαν τον τρίτο σε μέγεθος, παγκοσμίως, πλοιοκτήτη VLCC.

Το τρίτο τρίμηνο του 2017 η εταιρεία παρουσίασε καθαρές ζημιές ύψους 67,5 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι 37,4 εκατομμυρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Η εταιρεία έχει έναν στόλο από 30 δεξαμενόπλοια εκ των οποίων τα 21 είναι VLCC. Όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος «στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων υπάρχει πλέον αγορά δύο ταχυτήτων όπου οι ναυλωτές προτιμούν τα οικολογικά πλοία, τα eco ships και πιο συγκεκριμένα τα eco VLCC.

Θεωρείται, πλέον, από τους «εφτάψυχους» επιχειρηματίες της θάλασσας. Έχτισε μία ναυτιλιακή αυτοκρατορία έχοντας ως αρχικό κεφάλαιο μόλις 15.000 δολάρια. Και ήταν μόλις 28 χρονών. Ούτε αυτοκίνητο δεν αγόραζες καλά-καλά με αυτά τα χρήματα. Όμως όπως λένε στην Ακτή Μιαούλη «αν δεν παίρνεις ρίσκα δεν κάνεις για τη ναυτιλία». Κινδύνεψε να τα χάσει σχεδόν όλα. Κατάφερε να σταθεί στα πόδια του μέσα από κινήσεις που κάλλιστα μπορεί κάποιος να τις αποκαλέσει «case study». Του κόστισε αλλά όπως λένε και οι σύγχρονοι λαϊκοφιλόσοφοι του facebook: «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς.» Θυσίαζε πιόνια για να κάνει την επόμενη κίνηση σαν σκακιστής με στόχο να μείνει στο «παιχνίδι». Το όνομά του μπλέχτηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τράμπ όχι για επιχειρηματικούς λόγους αλλά λόγω της συζύγου του που είχε ένα ειδύλλιο πριν από 17 χρόνια με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο 56χρονος σήμερα Πήτερ Γεωργιόπουλος είναι από τους πλοιοκτήτες που διχάζουν την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Άλλοι τον θεωρούν Έλληνα και άλλοι τον χρεώνουν στις ΗΠΑ. Τον αποκαλούν ο «Αμερικάνος». Ο ίδιος αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μανχάταν δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. Θέλει να τον φωνάζουν οι Έλληνες φίλοι και συνεργάτες του Πέτρο. Αγαπημένο του λογοπαίγνιο, είναι, όταν του μιλάνε στα αγγλικά για λεφτά, για...money, να απαντάει: «Yes, I come from Mani»! Τόπος καταγωγής και των δύο γονιών του. Παρά το γεγονός ότι ο πρώτος Γεωργιόπουλος, ο Ιωάννης, μετανάστευσε στην Αμερική το 1882, η οικογένειά του διατήρησε στενούς δεσμούς τόσο με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό όσο και με την ίδια την Ελλάδα. Ο ίδιος λέει στους φίλους του ότι του λείπει η πατρίδα και θα ήθελε να περνάει περισσότερο χρόνο εδώ. Στα πλοία του συνήθιζε να δίνει ονόματα αρχαίων Ελλήνων όπως Αγαμέμνων, Λεωνίδας, Προμηθέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα