Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι αλλάζει από 13 Δεκεμβρίου για τους άνω των 60 ετών (vid)

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους εμβολιασμένους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή».

Αυτό ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή για την εξειδίκευση των μέτρων.

«Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη ειδικά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών και για να λογίζεται κάποιος εμβολιασμένος από 13/12 θα πρέπει να κάνει και την τρίτη δόση εντός επτά μηνών», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Αντίστοιχα, στο διάγγελμα της

Πέμπτης ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, θα λήγει μετά 7 μήνες από τη δεύτερη δόση.

“Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αν και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν ισχύ για 1 χρόνο, η μετάλλαξη Δέλτα επιβάλλει τη μείωση του συγκεκριμένου διαστήματος, σε πρώτη φάση για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εμβολιασμένους. Έτσι για να ισχύει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα πρέπει να περιέχει και την τρίτη δόση, για τα άτομα των 60 ετών και άνω.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι ενήλικες είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει μετά το πέρας των 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους να κάνουν ακόμη μία δόση.

Έτσι, όταν παρέλθει το διάστημα των μηνών αυτών να μπορούν να εκδώσουν ένα νέο πιστοποιητικό το οποίο θα αναφέρει ως ολοκλήρωση του εμβολιασμού την ημερομηνία της τρίτης δόσης και άρα να ισχύει για ένα ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή για ένα χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πού θα μπορούν να μπουν και πού όχι οι μη εμβολιασμένοι

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι μη εμβολιασμένοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ.

Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές στο ωράριο για το λιανεμπόριο.

Διαβάστε ακόμη 

Τα ελληνικά και τα ιταλικά λιμάνια κορυφαία σε επιβατική κίνηση στην Ευρώπη

Patmos Marine: Η εταιρεία που έφτιαξε το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό πλοίο (pics)

Ο Akio Toyoda παραμένει επικεφαλής του JAMA

Keywords
Τυχαία Θέματα