Πιέσεις στις ευρωαγορές – Στο στόχαστρο τράπεζες και μεταλλευτικές

Πτώση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και ευρισκόμενοι εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Ο κλάδος του Euro Stoxx 600 που δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις ήταν αυτός μεταλλευτικών ομίλων, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα, ενώ οι ιταλικές τράπεζες ηγήθηκαν

της πτώσης για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Απώλειες 1% για τον Euro Stoxx 600 στις 343 μονάδες, ο οποίος σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα δύο εβδομάδων. Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον των επενδυτών βρίσκεται στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και κυρίως στις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, μετά και τη σημερινή ανακοίνωση για τον PMI μεταποίησης που έδειξε ότι ο εν λόγω – ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομία τομέας – ανακάμπτει με πολύ αργό ρυθμό.

«Η ανάκαμψη της Ευρώπης δεν κινείται με την ταχύτητα και ως εκ τούτου είναι απόλυτα φυσιολογικό οι επενδυτές να ακολουθούν την τακτική του βλέποντας και κάνοντας», υπογραμμίζει ο William Hobbs, επικεφαλής επενδύσεων για την περιοχή ΕΜΕΑ στην Barclays.

Απώλειες 0,57% για τον DAX 30 στις 10.204 μονάδες, με τον FTSE 100 να κινείται κατά 0,6% χαμηλότερα στις 6.191 μονάδες και τον CAC 40 να εμφανίζει πτώση 0,6% στις 4.475 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 1,3% στις 8.916 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 1,1% χαμηλότερα στις 17.810 μονάδες.

Πέραν των ιταλικών τραπεζών, τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Elekta, με απώλειες άνω του 4%, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών δ' τριμήνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα