Πιέσεις στις ασιατικές αγορές – Εμπορικό έλλειμμα στην Κίνα

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, σημειώνοντας συγκρατημένες απώλειες, εν μέσω των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων στην περιοχή, αλλά και εν αναμονή της αύξησης επιτοκίων από τη Fed. Την ίδια ώρα, η Κίνα εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά από το 2014 σε όρους γιουάν.

Αύριο αναμένονται και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή αναμένονται

και τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση της Federel Reserve στη συνεδρίαση στις 14-15 Μαρτίου)

Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 19.254 μονάδες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, την ώρα που τα στοιχεία για το ιαπωνικό ΑΕΠ δ' τριμήνου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο 1,2% από τις προσωρινές προβλέψεις για 1%, καθώς οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε οριακά κατά 0,03%, με μεγάλες απώλειες στον τομέα πρώτων υλών (-0,81%).

Στη Νότια Κορέα ο Kospi καταγράφει μικρά κέρδη 0,06%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει άνοδο 0,36%.

Μεικτή η εικόνα στην ηπειρωτική Κίνα, μετά τα στοιχεία για εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο, με τον Shanghai να σημειώνει οριακές μεταβολές, ενώ ο Shenzhen κερδίζει 0,36%. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η Κίνα κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά από το 2014, με υποχώρηση εξαγωγών κατά 1,3% το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, έπειτα από άνοδο 7,9% τον Ιανουάριο. Αντίθετα, οι εισαγωγές σημείωσαν άλμα 38,1% έναντι αύξησης 16,7% τον Ιανουάριο.

Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διαμορφώθηκε σε 9,15 δισ. δολ. το Φεβρουάριο σε σύγκριση με πλεόνασμα 51,35 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πλεόνασμα 26,55 δισ. δολ.

Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή αυξάνονται με τις ΗΠΑ να αναπτύσσουν αντιπυραυλικό σύστημα στη Νότια Κορέα, με την Κίνα να προβάλει σοβαρές αντιδράσεις. Η αμερικανική πλευρά θέλησε να καθησυχάσει το Πεκίνο, ισχυριζόμενη ότι το σύστημα αποτελεί απάντηση στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα