Πέθανε στα 91 του ο Σουηδός ιδρυτής της ΙΚΕΑ, Ίνγκβαρ Κάμπραντ

της Όλγας Μπαλαφούτη

Ο Σουηδός ιδρυτής της αλυσίδας επίπλων Ikea, Ίνγκβαρ Κάμπραντ, πέθανε στο σπίτι του στο Σμάλαντ στην ηλικία των 91 ετών.

«Ο ιδρυτής των IKEA και Ikano και ένας από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ, απεβίωσε ειρηνικά στις 27 Ιανουαρίου στο σπίτι του στο Σμάλαντ της Σουηδίας», αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο Τύπου

που εξέδωσε.

H ΙΚΕΑ ιδρύθηκε το 1943 και πουλούσε αντίγραφα του τραπεζιού του θείου του Κάμπραντ. Το 1948, πρόσθεσε και άλλα έπιπλα στο χαρτοφυλάκιό της.

Το 1953 διοργάνωσε την πρώτη έκθεση προϊόντων ΙΚΕΑ. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας του ήταν τόσο μεγάλη, που η συντεχνία πωλητών επίπλων της Σουηδίας άρχισε να πιέζει τους κατασκευαστές να σταματήσουν να προμηθεύουν την ΙΚΕΑ, η επιχείρηση έφτασε να αποκλειστεί από τις πιο σημαντικές πανεθνικές εκθέσεις σ΄αυτό τον τομέα.

Το ακρωνύμιο IKEA αποτελείται από τα αρχικά του ονόματός του (Ingvar Kamprad) καθώς και εκείνα του Elmtaryd, του οικογενειακού αγροκτήματος όπου γεννήθηκε και του κοντινού χωριού Agunnaryd.

Η φιλοσοφία του Κάμπραντ

Η μεγάλη επιτυχία που έχουν τα καταστήματα των ΙΚΕΑ προερχόταν από τη φιλοσοφία που πέρασε ο ίδιος ο Κάμπραντ. Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να δει το προϊόν που τον ενδιαφέρει, να το δοκιμάσει και αν του αρέσει, το παραλαμβάνει επί τόπου, το μεταφέρει μόνος του στο σπίτι, έχει τη χαρά της δημιουργίας που του προσφέρει η συναρμολόγηση και σαφώς μειωμένο κόστος.

Με αυτή την φιλοσοφία κατάφερε να οδηγήσει την εταιρεία στα ύψη με περισσότερα από 250 καταστήματα σε 40 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή και Καραϊβική. Σήμερα η ΙΚΕΑ απασχολεί περίπου 130.000 υπαλλήλους, ενώ οι ετήσιοι κατάλογοι των ΙΚΕΑ είναι τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου, αφού κάθε χρόνο εκδίδονται και μοιράζονται δωρεάν στους καταναλωτές περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα.

ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ είχε τη φήμη του σφιχτοχέρη κάτι που όπως δήλωνε σε σουιδικό ντοκιμαντέρ, βοήθησε την IKEA να γίνει ένα από τα κορυφαία brand names του κόσμου.

«Δε νομίζω ότι φοράω κάτι που δεν είναι από υπαίθρια αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θέλω να δώσω το καλό παράδειγμα», τόνισε. «Δεν είναι στη φύση της Smaland η σπατάλη», έλεγε αναφερόμενος στην νότια αγροτική περιοχή της Σουηδία από όπου κατάγεται.

Η περιουσία του Κάμπραντ υπολογίζεται στα 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το Forbes τον κατέταξε, το 2006, στην τέταρτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Ο ιδρυτής της Ikea, σύμφωνα με το ΒΒC, είχε επικριθεί για τις σχέσεις του με τους Ναζί, κάτι που αργότερα χαρακτήρισε ως το «μεγαλύτερο λάθος» της ζωής του.

Keywords
Τυχαία Θέματα