Περικοπή κρατικών δαπανών προανήγγειλε ο Χουλιαράκης

της Ελένης Στεργίου

Το θέμα περικοπής των κρατικών δαπανών ανοίγει για πρώτη φορά δημοσίως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος προανήγγειλε την Παρασκευή ότι από τον άλλο μήνα η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή την αναθεώρηση του συστήματος δαπανών, κάτι που ζητούν και οι δανειστές προκειμένου να μειωθούν οι φόροι.

Μιλώντας στη Βουλή και προσπαθώντας να αντικρούσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση

επιβάλει μόνο φόρους και δεν μειώνει τις δαπάνες, ο κ. Χουλιαράκης αποκάλυψε ότι ξεκινά αναπροσαρμογή των δαπανών.

Η δήλωση προκάλεσε αίσθηση, καθώς μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται ότι θα μειωθούν οι δαπάνες και σε αυτό το επιχείρημα βασίζεται η επιβολή των έμμεσων φόρων.

«Εμείς θα μειώσουμε τις δαπάνες, αλλά συστηματικά και σταδιακά με αναθεώρηση των δαπανών που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα», είπε ο υπουργός και συνέχισε: «και θα γίνει αυτό για να μειώσουμε στα επόμενα δυο χρόνια τους φόρους». Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση διαβεβαίωσε ότι θα μειώσουμε τις δαπάνες, αλλά «όχι όπως εσείς με οριζόντια περικοπή των δαπανών και ταυτόχρονη μείωση των φόρων».

Δήλωσε μάλιστα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος ψηφίστηκαν τόσο από τη κυβέρνησης της Αριστεράς όσο και από την αντιπολίτευση και διαβεβαίωσε ότι δε θα χρησιμοποιηθεί ο κόφτης, αφού η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους του 2017 και του 2018.

Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι δεν... υπάρχει ούτε ένα πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο σε σχέση με αυτά που προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου, αλλά το αντίθετο.

«Η οικονομία έχει πάει πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις της συμφωνίας του Αυγούστου άρα και τα δημοσιονομικά μέτρα είναι καλύτερα από της συμφωνίας του Αυγούστου», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα