Πειραιώς: Η υπέρβαση των στόχων για τα κόκκινα δάνεια ικανοποίησε τους ξένους επενδυτές

Του Δημήτρη Παφίλα

Aπόλυτα ικανοποιημένοι ήταν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές σχετικά με τις επιδόσεις της Τραπέζης Πειραιώς στο 9μηνο, καθώς η Τράπεζα υπερκέρασε τους στόχους που είχε θέσει προς τον ευρωπαϊκό επόπτη (SSM), τόσο σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPE’s), όσο και σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (Νon Performing Loans).

Η ικανοποίηση των ξένων επενδυτών ήταν έκδηλη τόσο με την ανακοίνωση του 9μηνου, αλλά και την τηλεφωνική συνδιάσκεψη που ακολούθησε, διότι,

όχι μόνο τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις για την μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά επιτεύχθηκε υψηλότερη μείωση από τις τάσεις της αγοράς.

Επιπλέον, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η Τράπεζα δεν θα χρειαστεί καθόλου νέες κεφαλαιακές ανάγκες αφού επιτυγχάνει να μειώσει περισσότερο το απόθεμα των κόκκινων δανείων, απελευθερώνοντας κεφάλαια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργοποίηση της τράπεζας στον δανεισμό επιχειρήσεων. Επίσης, οι πιέσεις που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα η μετοχή θα ανακοπούν και θα προεξοφληθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με τη νέα διοίκηση της τράπεζας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σχεδόν κατά 6 δισ. ευρώ από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου του 2015, επιβεβαιώνοντας την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η τράπεζα σ ότι αφορά τον διαχωρισμό της σε «καλή» και « κακή» οντότητα. Με τον διαχωρισμό επιτεύχθηκαν οι στόχοι που κατατέθηκαν προς τον ευρωπαϊκό επόπτη, αλλά ξεπεράστηκαν και οι τάσεις μείωσης που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά.

Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει πλέον Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 17% ενώ με εφαρμογή των κανόνων για την Βασιλεία III ο Δείκτης πηγαίνει στο 16,6%. Και στις δυο περιπτώσεις, ο Δείκτης είναι υψηλότερος του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2017, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανήλθαν σε 9,7 δισ. ευρώ ενώ τα εποπτικά κεφάλαια έφθασαν τα 8,8 δισ. ευρώ.

Μειώθηκαν κατά 900 εκατ. τα ΝPLs - Στο 36% ο δείκτης

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης NPLs μειώθηκε κατακόρυφα στο 36% απο 40% καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 5,8 δις. ευρώ απο τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2015. Ο δε σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων προ διαγραφών ήταν αρνητικός αφού στο τρίτο τρίμηνο ήταν επίσης αρνητικός στα 500 εκατ ευρώ. Ο δείκτης NPEs στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ήταν στο 55%, με κάλυψη από σωρευμένες προβλέψεις στο 46%.

Ο σχηματισμός νέων NPEs προ διαγραφών κατά το γ' τρίμηνο, στα -0,300 εκατ. ευρώ ήταν ο καλύτερος που έχει σημειώσει ποτέ η Τράπεζα. Η Τράπεζα πέτυχε τον στόχο των NPEs που έχει υποβάλει στον SSM για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης NPLs μειώθηκε σε 36,2% τον Σεπτέμβριο 2017 (36,1% στην Ελλάδα) έναντι 37,1% του Ιουνίου 2017 για τον Όμιλο και 37,0% για την Ελλάδα. Τo υπόλοιπο NPEs/NPLs μειώθηκε για 8ο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η συνολική μείωσή τους τους τελευταίους 12 μήνες ήταν 2,5 δισ. / 3,3 δισ. αντίστοιχα, με το σύνολό τους να υποχωρεί στα 33,8 δισ. ευρώ / 22,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2017. Ο σχηματισμός νέων NPLs προ διαγραφών του Ομίλου, μετά την αύξηση που σημειώθηκε το 1ο τρίμηνο 2017, επανήλθε σε αρνητικό επίπεδο τόσο για το 2ο όσο και για το 3ο τρίμηνο, ακολουθώντας την τάση των τεσσάρων τριμήνων του 2016, φτάνοντας τα 500 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κάλυψης NPLs από σωρευμένες προβλέψεις στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθε στο 70% από 68% ένα χρόνο νωρίτερα.

Αύξηση των καταθέσεων κατά 900 εκατ. ευρώ

Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε 41,8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, αυξημένες κατά 0,9 εκατ. ευρώ (+2%), ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αναπλήρωσης καταθέσεων που επιταχύνεται μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Από τον Ιούνιο του 2017 και μετά, η τάση μείωσης των καταθέσεων που είχε παρατηρηθεί στις αρχές του 2017 αντιστράφηκε.

Στο τέλος του 3ου τριμήνου, οι καταθέσεις στην Ελλάδα έφτασαν στα € 39,1 δισ. (+€900 εκατ. σε τριμηνιαία βάση), αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% της τριμηνιαίας αύξησης της αγοράς, ενώ οι καταθέσεις εξωτερικού στα € 2,7 δισ. (σταθερές σε τριμηνιαία βάση). Η θετική τάση συνεχίζεται και κατά το 4ο τρίμηνο.

Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών, τα οποία αποτελούν τις βασικές πηγές εσόδων και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 96% των συνολικών καθαρών εσόδων, διαμορφώθηκαν σε 558 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο (518 εκατ. ευρώ) και 5% με την ίδια περίοδο πέρυσι. Για το 9μηνο, τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 1.593 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 93% των συνολικών καθαρών εσόδων. Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 1.4 δις. ευρώ. στο 9μηνο, αυξημένα κατά 1% ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα