Πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών για τις ευρωαγορές

Σημαντικές πιέσεις για τραπεζικούς τίτλους

Την πέμπτη, διαδοχική συνεδρίαση σημαντικών απωλειών συμπλήρωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ανησυχίες για το επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με τη συνεδρίαση της Fed -η οποία ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο- επηρέασαν αρνητικά τις επενδυτικές διαθέσεις.

Απόδειξη του ότι οι επενδυτές επιθυμούν, αυτήν την περίοδο, να αποφύγουν

οποιαδήποτε περίπτωση ανάληψης ρίσκου είναι η εκ νέου στροφή τους στις αγορές κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να καθίσταται αρνητική για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ σημαντική πτώση σημείωσαν και οι αποδόσεις των αντίστοιχων ομολόγων Βρετανίας και Ιαπωνίας.

Πτώση 1,89% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 320 μονάδες, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται με απώλειες.

Πέραν της Fed, συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας πραγματοποιούν η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, με αρκετούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι στην επόμενη συνεδρίασή της το πιθανότερο είναι ότι θα προχωρήσει σε μείωση των βρετανικών επιτοκίων, καθώς τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί για τη βρετανική οικονομία δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Πτώση 1,43% για τον DAX 30 στις 9.519 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να χάνει το ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων και να υποχωρεί στις 5.923 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2%. Απώλειες 2,29% για τον γαλλικό CAC 40 στις 4.130 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται κατά 2,07% στις 8.131 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 2,11% χαμηλότερα στις 16.271 μονάδες.

Σημαντικές οι πιέσεις που ασκήθηκαν, για μία ακόμη συνεδρίαση, στις μετοχές τραπεζικών ομίλων και κυρίως ιταλικών τραπεζών, με τον τίτλο της Banco Popolare να υποχωρεί άνω του 6%, μετά από δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας ότι καλύφθηκε μόλις το 20% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους ενός δισ. ευρώ την οποία πραγματοποίησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα