Παρέμβαση στη λειτουργία των ρυθμιστικών αρχών επιδιώκει η κυβέρνηση

Αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων – Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας αλλά και σύστασης των Ανεξάρτητων και Ρυθμιστικών Αρχών – Ειδικά μισθολόγια για συγκεκριμένους δημοσίους υπαλλήλους ζητούν οι θεσμοί

του Κωστή Πλάντζου

Νέο νόμο ο οποίος θα αφορά τον τρόπο λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή έως τα τέλη του έτους, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο συμμετείχε στην «ομάδα»

που συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές και δεκάδες (μη συνταγματικά κατοχυρωμένες) ρυθμιστικές αρχές, για τις οποίες θα πρέπει να καταρτιστούν νέοι κανόνες λειτουργίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τεθούν υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο όλες οι συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές και παράλληλα οι διοικήσεις τους θα πρέπει να λογοδοτούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ακόμη πιο «επιθετική» εμφανίζεται η κυβέρνηση έναντι των μη συνταγματικά κατοχυρωμένων ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες αυτή τη στιγμή μπορούν να συσταθούν με έναν απλό νόμο. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η όλη διαδικασία σύστασης των ρυθμιστικών αρχών να καταστεί πιο πολύπλοκη και να υπάρξει αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύστασή τους.

Πέραν του τρόπου λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών και των ρυθμιστικών αρχών, με τους εκπροσώπους των θεσμών συζητήθηκε και η εν γένει πορεία του Δημοσίου. Η ίδια πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερες ότι αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ με τους θεσμούς συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η αξιολόγησή τους αλλά και πώς θα γίνεται στο εξής η επιλογή των προϊσταμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα