Παραιτήσεις και αλλαγές στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Ούτε 100 μέρες δεν πέρασαν από την ίδρυση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και καταγράφηκε η πρώτη παραίτηση. Αν και εξελέγη με πενταετή θητεία, ο κύριος Βασίλειος Μανεσιώτης υπέβαλε την παραίτησή του, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας να βρίσκονται πλέον σε αναζήτηση αντικαταστάτη.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

αποτελεί «το μακρύ χέρι» της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας από τους δανειστές, καθώς δίνει το σύνθημα σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών. Ο κύριος Μανεσιώτης επελέγη στο ΔΣ του Συμβουλίου ως πρώην επικεφαλής του Τομέα Δημοσίων Οικονομικών της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Μνημονιακός νόμος που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (4336/2015) προβλέπει πως όταν παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις, ο υπουργός Οικονομικών υποχρεούται να ενεργοποιεί «διορθωτικό μηχανισμό», λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το τι θα κοπεί και πόσο. Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου με εξαετή θητεία τοποθετήθηκε ο 69χρονος Παναγιώτης Κορλίρας Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), ο οποίος έχει διατελέσει Υποδιοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος, Πρόεδρος της Ιονικής Τράπεζας, και Πρόεδρος του ΚΕΠΕ 2010-2013.

Εάν και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου έχει τις επιστημονικές περγαμηνές για να ανταποκριθεί στο ρόλο του μέλλει να διαφανεί το εάν θα του επιτραπεί να επιτελέσει ανεξάρτητα και χωρίς παρεμβάσεις το έργο του και τα όσα προβλέπει ο καταστατικός του νόμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα