«Παγωμένο» το κλίμα στο Μαξίμου: Συνωμοσιολογία και ύβρεις για τους διορισμούς μετακλητών


Πολλαπλά εκτεθειμένος μέρα με την ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί απεγνωσμένα να απεγκλωβιστεί απο την υπόθεση, που απειλεί να διαλύσει το λεγόμενο "ηθικό πλεονεκτημά του". Υπό την πίεση προφανώς του στρατού των συγγενών, φίλων και κομματικών στελεχών που εχει διορίσει σε κυβερνητικές θέσεις, επιχείρησε απο χθες να περάσει στη αντεπίθεση, καταφεύγοντας και παλι σε θεωρίες συνωμοσίας, με δήθεν κέντρα που υπονομεύουν την κυβερνηση. Οχι όμως απέφυγε

να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που εχουν τεθεί, αλλά απορρίπτει και τα αιτήματα που διατυπώνονται τοσο για "διορθωτικές " κινήσεις, οπως η πρόταση του δικού του ευρωβουλευτή Κωστα Χρυσόγονου να παραιτηθούν όσοι μετακλητοί εχουν προκαλέσει θόρυβο, όσο και την πρόσκληση-πρόκληση που του απηύθυνε το ΠΑΣΟΚ να δωσει στη δημοσιότητα ολο τον κατάλογο με τους μετακλητούς υπαλλήλους, για λόγους διαφάνειας.

Αισθανόμενος ο κομματικός μηχανισμός οτι απειλείται αντέδρασε σύσσωμος και σε συντονισμό με την κυβερνηση επεδιωκει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Το Μέγαρο Μαξιμου κυκλοφόρησε non paper, η Κουμουνδούρου δια της εκπροσώπου της Ράνιας Σβιγκου παρενέβη στο ιδιο κλιμα απόρριψης της κριτικής, που ασκείται, ενώ η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ της οποίας ηγείται ο Ιασονας Σχινας-Παπαδοπουλος, μέλος της οικογένειας, που κατέχει ολόκληρη θέσεις σε κυβερνηση και κομμα, θεώρησε σκόπιμο τρεις μέρες μετα το ξέσπασμα του θορύβου με τον γραμματέα της να εκδόσει τη δική της ανακοινωση. Παράλληλα υπουργοι, με κορυφαιο παράδειγμα τον Πανό Σκουρλέτη, επιτέθηκαν στον τυπο, με ιδιαίτερη αναφορά στο Πρωτο Θεμα, που αποκάλυψε τους διορισμούς συγγενών, με ανοίκειους και πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες που θυμίζουν περισσοτερο απολυταρχικό καθεστώς παρά ευνομούμενη πολιτεία και κυβερνηση που οφείλει να σέβεται το ρολο της και το ρολο των άλλων θεσμών της δημοκρατίας.

Παρά ταύτα το κλιμα παραμένει παγωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της κυβερνησης και του κομματος, καθώς πρόκειται για θεμα που εχει κλονίσει τη δημοσιο εικονα τη ανιδιοτέλειας που ήθελε να εχει το κομμα της αριστεράς. Και ειναι ενδεικτικό οτι πέραν αυτών των αντιδράσεων, δεν υπήρξε κάποια ομοβροντία απο το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού, που να στεργει προς υποστήριξη της πρακτικής του διορισμού συγγενών στις κυβερνητικές θέσεις.

Η κυβερνηση επιμένει οτι η πρόσληψη μετακλητών υπαλλήλων δεν ειναι διορισμοί στη δημοσιο, υπό την έννοια οτι η θητεία τους λήγει με τη λήξη και της παραμονής ενός κυβερνητικού στελέχους στη θεση του. Υποστηρίζει ακομη οτι δεν αυξήθηκαν οι θέσεις των μετακλητών, ουτε οι αμοιβές τους. Αρνείται οτι προσλαμβάνονται φίλοι και συγγενείς, αλλα παραδέχεται οτι πρόκειται για άτομα εμπιστοσύνης όπως γινεται παντού και πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις. Υποστηρίζει δε ότι πρόκειται για επίθεση στην κυβερνηση, "με κατασκευασμένα στοιχεία", που στοχο εχει να "εδραιωθεί η πεποίθηση στον απλό πολίτη, ότι «όλοι το ίδιο είναι» και ότι και η κυβέρνηση αυτή είναι ότι και οι προηγούμενες: ένα φαύλο και σάπιο καθεστώς", αλλα και να αποδομηθεί το νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση για τη δημόσια διοίκηση.

Ωστοσο αποφεύγει να απαντήσει γιατι δεν υλοποίησε τη δέσμευση του ίδιου του Αλέξη Τσιπρα προεκλογικά οτι η κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα στηριχθεί στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και θα καταργήσει τον στρατό των μετακλητών συμβούλων. Αποφεύγει κυριως να κανει το εξης απλό: να δωσει απλώς στη δημοσιότητα, μιας και πρόκειται για πολιτικές θέσεις, τον κατάλογο των μετακλητών υπαλλήλων, ώστε να αποδειχθούν, εάν ισχύουν, αυτα που υποστηρίζει: οτι δεν αυξήθηκε ο αριθμός τους και οτι δεν πρόκειται για προσλήψεις κυριως συγγενών και φίλων.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα