«Παγωμένη» η Wall Street με την προσοχή στις εκλογές

Τα μεικτά μακροοικονομικά δεδομένα σε συνδυασμό με την μεγάλη απορία για το τι μέλλει γενέσθαι στις αμερικανικές εκλογές κρατούν στάσιμη τη Wall Street και μάλλον παγωμένους τους επενδυτές.

Απώλειες 0,16% για τον Dow Jones στις 18.118 μονάδες, ο οποίος ξεκίνησε τη συνεδρίαση με έστω και οριακά κέρδη 0,01%. Στο 0,24% η πτώση για τον S&P 500 στις 2.120 μονάδες, με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 0,27% στις 5.175 μονάδες.

«Τα εταιρικά

μεγέθη τριμήνου ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων και αυτό συνήθως αποτελεί καταλύτη. Αλλά αυτό πέρασε σε δεύτερη μοίρα, με δεδομένη τη φασαρία που γίνεται με τις εκλογές. Εάν κερδίσει ο Ντ. Τραμπ θα έχουμε μία κατάσταση ανάλογη με αυτή που δημιουργήθηκε μετά το Brexit. Ίσως αυτό να αποτελέσει και ευκαιρία για κάποιες συμφέρουσες αγορές μετοχών», εκτιμά ο Bruce Bittles, επικεφαλής επενδύσεων στην Baird.

Θετικά μηνύματα στέλνει στην αγορά και η ιδιαίτερα καλή πορεία στις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, με τη συνολική τους αξία να φθάνει στα 300 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο. Όμως η διαρροή των e-mails της Χ. Κλίντον και η σχεδόν αυτόματη μείωση του προβαδίσματος που είχε έναντι του Ντ. Τραμπ, μάλλον ανησυχούν αρκετά τους επενδυτές.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για «μεικτή» εικόνα, καθώς ο δείκτης PMI μεταποίηση που καταρτίζει η Markit ενισχύθηκε στο 53,4 τον Οκτώβριο από 51,5 που ήταν τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης ISM μεταποίησης έφθασε στο 51,9, ξεπερνώντας σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Την ίδια ώρα, όμως, οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν 0,4%.

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά μεγέθη, το 70% των 328 εταιρειών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 είχαν κατορθώσει να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις αναφορικά με τα κέρδη τους, ενώ το 55% αναφορικά με τον κύκλο εργασιών τους.

Πτωτική πορεία για τα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς να φθάνει στο 0,86% και του 10ετούς στο 1,87%. Πτώση και για τον δείκτη δολαρίου, με το ευρώ να φθάνει στο 1,10 δολ. και το δολάριο να υποχωρεί στα 104,8 γεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα