Όταν ο Ντάισελμπλουμ «ομολογεί» το έγκλημα, εσύ κοιτάς τον Κουφοντίνα...

«Χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχει κάποιο δίκιο».

Υπό κανονικές συνθήκες, η κυνική αυτή «ομολογία» του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το τι ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα

κατά την εποχή των Μνημονίων, θα ήταν το νέο της εβδομάδας -και όχι μόνο. Μέσα στον «ορυμαγδό», ωστόσο, των ειδήσεων για την 48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, την δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη και τα Paradise Papers, πέρασε σχεδόν στα... ψιλά.

«Απαλλαγμένος» από την... υποχρέωση να κάνει το «παιδί για τα θελήματα» στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πλέον πριν από τη λήξη της θητείας του στην προεδρία του Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν δίστασε να πει μια μεγάλη αλήθεια, να «ομολογήσει» στην ουσία αυτό που έλεγαν πολλοί: ότι η Ελλάδα «θυσιάστηκε» και έγινε το «πειραματόζωο», μόνο και μόνο για να σωθούν οι τράπεζες -της Γερμανίας και της Γαλλίας, κυρίως, που ήταν και οι πλέον εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα.

Μόνο που, κατά πώς συνέφερε φαίνεται πολλούς στη χώρα μας, όσοι τα έλεγαν αυτά, «καταδικάζονταν» συλλήβδην ως γραφικοί και λαϊκιστές. Τώρα όμως που οι άνθρωποι, οι οποίοι κινούσαν τα νήματα κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης, ετοιμάζονται να περάσουν στο περιθώριο, τώρα είναι που αποφασίζουν να «σπάσουν» την... ομερτά και να πουν την αλήθεια -όσο και αν ο αμετανόητος Σόιμπλε επιμένει ότι ορθώς εφαρμόστηκε η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα.

Παρά τις δηλώσεις... μετανοίας, ωστόσο, των ξένων ταγών, οι πολιτικοί των χρόνων της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, αυτοί που τους έλαχε ο κλήρος να κυβερνήσουν υπηρετώντας τα συμφέροντα του τόπου, αλλά κατέληξαν απλά να υπογράφουν το ένα Μνημόνιο μετά το άλλο, διατείνονται ακόμα και σήμερα ότι ενήργησαν με βάση τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού της. Φυσικά και δεν θα λογοδοτήσουν. Φυσικά και δεν θα καθίσουν στο σκαμνί. Ούτε ο Παπανδρέου ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Τσίπρας ή οι προκάτοχοί τους, αλλά ούτε και ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ ή η Λαγκάρντ. Αντίθετα, μάλλον θα δίνουν διαλέξεις στα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, περιγράφοντας πώς συντελέστηκε το ελληνικό οικονομικό «θαύμα» ή θα... βολεύονται σε οφίτσια τραπεζών, όπως η Goldman Sachs.

Αυτά για σήμερα από τον υποφαινόμενο. Τώρα, είμαι έτοιμος να σας ακούσω. Μιλήστε μου για την «γενικευμένη ανομία», τα Εξάρχεια, τον Κουφοντίνα -τουλάχιστον αυτός δικάστηκε και καταδικάστηκε για τα εγκλήματά του. Οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί του διαρκούς εγκλήματος εις βάρος της Ελλάδας, όχι...

Keywords
Τυχαία Θέματα