Όταν ο Γκικας Χαρδουβελης είχε 12 δολάρια στην τσέπη….

Μιλώντας κάποιος με τον Γκικα Χαρδουβελη σίγουρα δυο πράγματα δεν φαντάζεται για αυτόν.

Το πρώτο είναι ότι όταν ήταν φοιτητής «πέρασε» τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων με 12 δολάρια στην τσέπη και δεύτερον ότι χάρη σε έρευνες του προκάλεσε την αλλαγή του αμερικανικού θεσμικού πλαισίου στο σύστημα υποχρεωτικών καταβολών ασφαλείας (όταν εργαζόταν στη Fed,) της κεντρικής τράπεζας

των ΗΠΑ.

Σίγουρα και τα δυο είναι εντυπωσιακά.

Ας γυρίσουμε το ρόλοι του χρόνου κάποιες δεκαετίες πίσω. Ο κ. Χαρδουβελης τελείωσε το δημοτικό σχολείο στα Πούλιθρα Αρκαδίας, (μάλιστα προ ετών ανακαίνισε και το πατρικό του σπίτι). Γυμνάσιο πήγε με υποτροφία στο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Στο Χάρβαρντ - αν και φεύγει με υποτροφία - αναγκάζεται για να καλύψει τα έξοδά του (τα πρώτα Χριστούγεννα περνούν μόνο με 12 δολάρια) να εργαστεί στο πανεπιστήμιο, αρχικά στην κουζίνα και αργότερα στην ομάδα ασφαλείας δύο νύχτες την εβδομάδα. Μετά εξασφαλίζει και πάλι υποτροφία για το διδακτορικό του στο Μπέρκλεϊ.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή.

Πάμε τώρα στο σήμερα: Κατά την γνώμη μου η mentalite του Χαρδουβελη δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους υπουργούς Οικονομικών. Λίγο πολύ οι περισσότεροι με εξαίρεση ίσως τον Νίκο Χριστοδουλακη προέρχονταν από οικογένειες οι οποίες ακόμα και εάν δεν ήταν ιδιαίτερα ευκατάστατες εν τούτοις «είχαν τον τρόπο τους» να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Ο κ. Χαρδουβελης όμως τα κατάφερε μόνος του και μάλιστα δουλεύοντας σκληρά. Επί της ουσίας ξέρει τι σημαίνει να βιώνεις τις δυσκολίες της καθημερινότητας . Για αυτό θεωρώ ότι ο κ. Χαρδουβελης ακόμα και σαν φιλοσοφία και σαν νοοτροπία διαφέρει σημαντικά και από τον Γιάννη Στουρνάρα και από Ευάγγελο Βενιζέλο και από τον Γιώργο Παπακωνσταντινου.

Αυτό που ελπίζω είναι να δικαιώσει την φήμη του.

Blogger Γιώργος Δημητρομανωλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα