Οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης καταγγέλουν ότι δέχονται διεθνείς πιέσεις

Οι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης δέχονται διεθνείς πιέσεις για να προβούν σε παραχωρήσεις που θα παρατείνουν τον πόλεμο, ανέφερε ανακοίνωση που συνυπογράφουν αντάρτικες οργανώσεις, εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου στην Γενεύη.

Αυτή την εβδομάδα, τα μέλη του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης συναντήθηκαν με τον μεσολαβητή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, δέχθηκαν πιέσεις "για να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις

που θα παρατείνουν τον πόνο του λαού μας και την αιματοχυσία", υπογραμμίζει η ανακοίνωση .

Οι οργανώσεις, ανάμεσα τους και κάποιες που είχαν εκπροσώπηση στον συνασπισμό, διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις που είναι αντίθετες "με τις αρχές της επανάστασης", καταδικάζοντας την διεθνή συμπαιγνία– όπως την χαρακτήρισαν– "ενάντια στην επανάσταση".

Η διάσκεψη που πραγματοποίηθηκε τον περασμένο μήνα στο Ριάντ μεταξύ εκπροσώπων παρατάξεων της συριακής αντιπολίτευσης και μαχητικών οργανώσεων οδήγησε στη σύσταση ενός κοινού σώματος που θα προετοιμάσει τις προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Άσαντ.

Τα ηγετικά στελέχη των οργανώσεων της αντιπολίτευσης δήλωσαν στον Ντε Μιστούρα πως η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ πρέπει να κάνει βήματα καλής θέλησης, πριν την έναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων, όπως η διακοπή των βομβαρδισμών σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι πολίτες, η άρση του αποκλεισμού σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες και η απελευθέρωση κρατουμένων. Όπως σημείωσαν περιμένουν την απάντηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Δαμασκό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα στις 18 Δεκεμβρίου απόφαση, επικυρώνοντας ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.

Πέρα από την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων διάρκειας έξι μηνών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διεξαγωγή εκλογών σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, η απόφαση προβλέπει παράλληλα την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια.

Η ανακοίνωση των ανταρτών όμως υπερθεματίζει την αυξανόμενη ανησυχία της αντιπολίτευσης για την διαδικασία του σχεδίου, όπως την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς για το μέλλον του Άσαντ, που αποτελεί βασικό σημείο τριβής μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών στην Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα