ΟΟΣΑ: Αυξήστε τις επενδύσεις 8,6% για να αποφύγετε την ύφεση

Πρακτικά ανεφάρμοστη η προτροπή του διεθνούς οργανισμού - Αποπληθωρισμός, φοροκαταιγίδα κατά των επιχειρήσεων και εκρηκτική ανεργία συντηρούν το υφεσιακό περιβάλλον - «Χωρίς επενδύσεις δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα», το μήνυμα του ΣΕΒ

Η παράδοση, στις αρχές Μαρτίου, της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα έγινε δεκτή σχεδόν με πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ο διεθνείς οργανισμός είχε την καλύτερη εκτίμηση - συγκρινόμενες με αυτές ΔΝΤ

και Κομισιόν - για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016.

Επειδή, όμως, ορθώς οι Αγγλοσάξωνες υποστηρίζουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», μία προσεκτικότερη παρατήρηση των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, τουλάχιστον για φέτος, η πρόβλεψη ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί μόλις στο -0,1% είναι αν όχι υπεραισιόδοξη, τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Προκειμένου η ύφεση να είναι τόσο χαμηλής κλίμακας, πέραν όλων των άλλων, θα πρέπει να επιτευχθεί ενίσχυση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 8,6%. Ως ποσοστό ενδεχομένως να μην μοιάζει τόσο εντυπωσιακό, αλλά στην πράξη μάλλον για να επιτευχθεί, σε μία οικονομία που το υφεσιακό περιβάλλον δράσης της αποτελεί... θέσφατο το τελευταίο διάστημα χρειάζεται κάποιο θαύμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του ΟΟΣΑ το εν λόγω μέγεθος - αφορά επενδύσεις οι οποίες γίνονται κατά κύριο λόγο από το ίδιο το κράτος, με άμεσο στόχο την στήριξη κλάδων όπως για παράδειγμα αυτός των εξαγωγών - από τη διετία 2013-14 ήταν αρνητικό (πτώση 9,3% το 2013 και 2,6% το 2014), ενώ πέρυσι η ενίσχυσή του μόλις κατά 0,9% μάλλον δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τον ορισμό της ως «δυναμική».

Σε ένα ακόμη σημείο της έκθεση του οργανισμού υπογραμμίζεται ότι «ισχυρότερες εξαγωγές και επενδύσεις αποτελούν τα κλειδιά για σταθερή ανάπτυξη», ενώ προστίθεται ότι η Ελλάδα δεν κατορθώνει να ενισχύσει τη θέση της στο διεθνές εμπόριο -κάτι που θα αποτελούσε έναν ακόμη παράγοντα που μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία εκτός του φαύλου κύκλου της ύφεσης που έχει διολισθήσει την τελευταία 5ετία- εάν υπήρχαν επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και σε κεφάλαιο που να βασίζεται στη γνώση, σε αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και σε στήριξη του μεταποιητικού τομέα μεταξύ άλλων.

Με δεδομένη τη δυσχέρεια του ελληνικού κράτους στα τέλη κάθε μήνα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, είναι μάλλον ευσεβής πόθος το να επιτευχθεί ο στόχος του ΟΟΣΑ για αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 8,6%.

Εδώ θα μπορούσε, φυσικά, να υπάρξει η έμμεση παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα μπορούσε - πάντα θεωρητική η εκτίμηση - να αυξήσει τις επενδύσεις του.

Καταφθάνει, όμως, πρόσφατη έκθεση του ΣΕΒ στην οποία ενώ γίνεται παραδοχή ότι η ενίσχυση των επενδύσεων όντως θα μπορούσε να στηρίξει την ελληνική οικονομία και να την οδηγήσει εκτός ύφεσης, προστίθεται ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο το πρώτο το οποίο θα πρέπει να ισχύσει είναι ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.

«Απαιτείται η δημιουργία επιχειρήσεων που παράγουν, διεθνώς, ανταγωνιστικά προϊόντα και ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον», τονίζει ο ΣΕΒ, ενώ προσθέτει «η οικονομία δεν σώζεται με προσωρινές ελαφρύνσεις εκατομμυρίων που μεταθέτουν τη δημοσιονομική προσαρμογή στο μέλλον. Η οικονομία χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων και, προς αυτήν την κατεύθυνση, η οικονομική πολιτική πρέπει να στραφεί».

Η επόμενη ελπίδα της ελληνικής οικονομίας είναι - τόσο κατά τον ΟΟΣΑ όσο και κατά τους περισσότερους διεθνής οργανισμούς - για αποφυγή της ύφεσης είναι είτε να αυξηθεί η εγχώρια κατανάλωση (από απίθανο έως ανέφικτο, είτε οι εξαγωγές. Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή βελτίωση της κατανάλωσης, μάλλον κανείς δεν φαίνεται να περιμένει κάτι τέτοιο, με δεδομένη τη βύθιση των εισοδημάτων και την υπερφορολόγηση σημαντικές μερίδας των πολιτών. Όσο για τις εξαγωγές, η αύξησή τους επιτυγχάνεται με αύξηση των επενδύσεων.

Σοφ. Ζαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα