ΟΛΘ: Προτεραιότητα του Π.Κουρουμπλή η πώληση του 67%

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης είναι άμεση προτεραιότητα του νέου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο ίδιος έκανε μία επιγραμματική αναφορά στην ομιλία στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης –παραλαβής του ΥΝΑ σήμερα το μεσημέρι.

Η τελική φάση της

διενέργειας του διαγωνισμού μετατέθηκε χρονικά για τον Φεβρουάριο του 2017 και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η οποία έχει δεσμεύσεις απέναντι στους Θεσμούς.

Οι επενδύσεις που θα γίνουν στο λιμάνι, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας ανέρχονται στα 180 εκατομμύρια σχεδόν τα μισά από τους αρχικούς προϋπολογισμούς.

Πριν από έναν σχεδόν μήνα ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μακρής από το βήμα του 1ου Thessaloniki Summit, ζήτησε από τους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν ικανοποιητικές δεσμευτικές προσφορές, ενώ τόνισε ότι πρώτης προτεραιότητας έργο είναι η επέκταση της 6ης προβλήτας, που σχεδιάστηκε το 1996 και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί : «Από τη διάθεση του ιδιώτη να επενδύσει στην επέκταση της 6ης προβλήτας θα φανεί η πρόθεση και η διάθεση του νέου ιδιοκτήτη να το αναπτύξει σε λιμάνι μεσαίου μεγέθους». Η αναφορά του δεν έγινε τυχαία αφού οι ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι επενδύσεις που προτίθενται να κάνουν δεν θα ξεπερνάνε τα 120 εκατομμύρια ευρώ, με την κυβέρνηση να αναζητά λύσεις ώστε να φθάσει το κονδύλι στα 180 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας.

Πάντως σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, στον επενδυτή που θα μπει στον ΟΛΘ θα παραχωρηθεί άμεσα το 67%, με αποτέλεσμα να μην εξαρτάται η παραχώρηση των μετοχών από τις επενδύσεις που θα γίνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα