Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το G- 20: Οι θέσεις των ηγετών, οι διαφωνίες, οι τριβές...

Η σύνοδος της Ομάδας των 20 που ξεκινάει στο Αμβούργο την Πέμπτη είναι αυτή που αναμένεται περισσότερο -και ενδεχομένως να αποδειχθεί η πιο δύσκολη- συνάντηση των ηγετών του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Ένας απρόβλεπτος πρόεδρος των ΗΠΑ μπου αποδεικνύει ότι είναι οπαδός του προστατευτισμού, ένας Ρώσος ηγέτης που υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις και ένας Κινέζος πρόεδρος που θέλει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο παγκοσμίως είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις.

Οι σπινθήρες θα μπορούσαν πραγματικά να

αναφλεγούν από την πολιτική ατζέντα του ελεύθερου εμπορίου, της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης που πρότεινε η οικοδέσποινα Γερμανία. Η Άγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να αποφύγει την επανάληψη της συνάντησης των G-7 τον Μάιο στην Ιταλία, όπου ήταν έξι εναντίον ενός: του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι "η διαφωνία είναι προφανής" και ότι "θα ήταν ανέντιμο να καλυφθούμε πίσω από τις διαφωνίες μας".

Ακολουθούν αυτά που φαίνεται ότι είναι τα κύρια σημεία πιθανής ανάφλεξης στη σύνοδο κορυφής και οι σχετικές θέσεις των μελών της G-20:

Εμπόριο

Ηνωμένες Πολιτείες: Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δείξει την περιφρόνησή του για το status quo στο παγκόσμιο εμπόριο. Συχνά περιγράφει το εμπόριο ως πρόταση μηδενικού αθροίσματος στην οποία οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος εδώ και δεκαετίες και καταγγέλλουν ως κάτι «πολύ κακό», το ότι χώρες όπως η Γερμανία που εξάγουν περισσότερο στις ΗΠΑ από ό, τι εισάγουν. Επιδιώκει την αναθεώρηση της παγκόσμιας εμπορικής τάξης, ώστε να επωφεληθούν οι ΗΠΑ σε βάρος άλλων χωρών.

Γερμανία: Ως επικεφαλής του μεγαλύτερου εξαγωγικού κράτους της Ευρώπης, η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται υπό πίεση για να υπερασπιστεί τις ανοικτές αγορές και να αποφύγει την κριτική για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας. Στην προετοιμασία της G-20, ο καγκελάριος προσπάθησε να προσελκύσει χώρες όπως η Κίνα η Ινδία και το Μεξικό ως συμμάχους υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και συνεχίζει να πιέζει για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας TTIP μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ

Ηνωμένο Βασίλειο: Εκτός από την κατάσταση αναμονής στην Downing Street, η Τερέζα Μέι έχει ένα πράγμα στο φάκελο της: το Brexit. Μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ -τη μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα της- το 2019, θα αναπτυχθεί ή θα πέσει σε ύφεση, υπογράφοντας συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, οπότε η Μέι είναι πλήρως αφοσιωμένη στην προσπάθεια το Brexit να διατηρήσει στη Βρετανία ανοικτή την πόρτα της επιχειρηματικότητας.

Βραζιλία: Λέει ότι είναι το καλύτερο παράδειγμα του πώς αποτυγχάνει ο προστατευτισμός και ότι τώρα επιδιώκει ανοικτά σύνορα. Ο Πρόεδρος Μικέλ Τεμέρ θέλει το τελικό κείμενο της G-20 να υπογραμμίσει τη σημασία των πολυμερών εμπορικών κανόνων και να περιέχει μια ειδική μνεία του ΠΟΕ (στον οποίο επικεφαλής είναι ένας Βραζιλιάνος).

Αργεντινή: Μόλις πρόσφατα επαναλειτούργησαν οι κεφαλαιαγορές μετά από 15 χρόνια απομόνωσης και ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι θέλει να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με όσους τείνουν ευήκοον ους. Έχει επισκεφθεί την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Νταβός, όλα στο όνομα της επιχειρηματικότητας και έχει εκφράσει την επιθυμία να κάνει περισσότερες διμερείς συμφωνίες με ή χωρίς το περιφερειακό εμπορικό μπλοκ Mercosur.

Κλιματική αλλαγή

Ηνωμένες Πολιτείες: Η διοίκηση Τραμπ εισήγαγε μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής άνθρακα και πήρε αποστάσεις από περιβαλλοντικούς κανονισμούς ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι Η.Π.Α. θα αποσυρθούν από τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα. Στο G-7 τον περασμένο μήνα, οι Η.Π.Α. αρνήθηκαν να συνυπογράψουν κοινή δήλωση που να στηρίζει την παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Κίνα: Ο μεγαλύτερος ρυπαίνων στον κόσμο σκοπεύει να καταλάβει το ζωτικό χώρο που αφήνουν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος πρόεδροςΣι σκοπεύει να θέσει το κλίμα στο επίκεντρο της ατζέντας του G-20.

Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ένας από τους σημαντικότερους υπερασπιστές του συμφώνου των Παρισίων, που συνδέει συχνά προβλήματα όπως η τρομοκρατία και η μετανάστευση με την κλιματική αλλαγή και υποδεικνύει ότι η Γαλλία μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω στους στόχους της για τον άνθρακα, ως αποτέλεσμα της απόσυρσης των ΗΠΑ.

Γερμανία: Η Άγκελα Μέρκελ, πρώην υπουργός περιβάλλοντος, η οποία βοήθησε στη δημιουργία του προδρόμου της συμφωνίας του Κιότο, πιέζει τα μέλη της ομάδας των 20 να τηρήσουν τη συμφωνία του Παρισιού. Αν και δεν επιθυμεί να απομονώσει τον Τραμ,π, θα πρέπει τελικά να αποφασίσει αν θα τον υποσκελίσει με όχημα την κλιματική αλλαγή

Ινδία: Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει δεσμευτεί για την παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και δεσμεύεται να «προχωρήσει πέρα ​​από το Παρίσι», λέγοντας ότι «έχουμε κοινή ευθύνη για την προστασία του πλανήτη που μας γέννησε».

Μετανάστευση

Ηνωμένες Πολιτείες: Ο Τραμπ, ο οποίος πρότεινε την οικοδόμηση του συνοριακού τείχους ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό, αλλά και υπέγραψε την απαγόρευση ταξιδιών προς τις ΗΠΑ για πρόσφυγες και υπηκόους έξι χωρών με πλειοψηφία μουσουλμάνων, ζήτησε από τα συμμετέχοντα κράτη να είναι αυτά που έχουν την εξουσία να ελέγχουν τη μετανάστευση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει τους Ευρωπαίους για την παρουσία πολλών μεταναστών στα εδάφη τους.

Τουρκία: φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες -σχεδόν 3 εκατομμύρια- από οποιαδήποτε άλλη χώρα του G-20, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη γειτονική Συρία που έχει διχαστεί από τον πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να έχει περισσότερα κοινά με τη Γερμανίδα καγκελάριο στην κατεύθυνση της υπογραφής μιας συμφωνίας για τους πρόσφυγες, απ ' ό, τι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο θέμα αυτό.

Μεξικό: Τα δικαιώματα των μεταναστών μεταφέρθηκαν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης του Μεξικού, αφού οι ΗΠΑ απειλούσαν με μαζικές απελάσεις των πολιτών τους. Το Μεξικό συμμετέχει σε παγκόσμια προγράμματα προσφύγων και εργάστηκε για να περιορίσει την παράνομη διέλευση των Κεντροαμερικανών στα νότια σύνορα του.

Ιταλία: Η μετανάστευση αποτελεί προτεραιότητα για τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι του οποίου η μεσογειακή χώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει αφίξεις προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Στην Ιταλία έχει από καιρό γίνει αισθητή η εγκατάλειψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους εταίρους της και ο Τζεντιλόνι θα επιδιώξει περισσότερη στήριξη στις προσπάθειες της Μέρκελ για την τόνωση της ανάπτυξης στην Αφρική μέσω ξένων επενδύσεων, προκειμένου να συμβάλει στην εξάλειψη των ροών των ανθρώπων προς το εξωτερικό.

Νότια Αφρική: Για τον Πρόεδρο Γιάκομπ Ζούμα, το ζήτημα της μετανάστευσης αφορά σε ανθρώπους από τις χώρες που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή νοτίως της Σαχάρας, όπως η Νιγηρία, το Μαλάουι, η Ζιμπάμπουε και η Αιθιοπία, οι οποίες έχουν κηρύξει πόλεμο κατά της φτώχειας. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλωθεί κρούσματα θανατηφόρας βίας κατά των αλλοδαπών από τους Νοτιοαφρικανούς, οι οποίοι λένε ότι οι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές και τις ευκαιρίες τους.

Πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Ρωσία: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα επιδοκιμάσει τον Τραμπ, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία με στόχο την οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων με τη Ρωσία. Όμως, ο Πούτιν έχει παρακολουθήσει με αυξανόμενη ανησυχία τις έρευνες για υποτιθέμενη ρωσική εμπλοκή στην αμερικανική ψηφοφορία, οι οποίες έχουν δηλητηριάσει τις σχέσεις τους, ενώ οι αντίπαλοι της Μόσχας στις ΗΠΑ, πιέζουν για νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε τον Τραμπ, όταν ο τελευταίος κέρδισε τον Λευκό Οίκο. Αλλά ο Άμπε έχει επίσης φροντίσει να τονίσει τις επενδύσεις της Ιαπωνίας στην οικονομία των ΗΠΑ και να υπερασπιστεί το καθεστώς των εμπορικών δεσμών, συμπεριλαμβανομένων των ιαπωνικών εξαγωγών αυτοκινήτων.

Σαουδική Αραβία: Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν ένας από τους πρώτους ξένους αξιωματούχους που επισκέφθηκε τον Τραμπ μετά την ανάληψη της προεδρίας, επιτρέποντας στη Σαουδική Αραβία να κάνει λόγο για "ιστορική καμπή" στις σχέσεις τους. Ο Τραμπ επέλεξε τη Σαουδική Αραβία ως τον πρώτο προορισμό για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι συναντήσεις του με τους ηγέτες της περιοχής ήταν απρόσμενα θετικές.

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν έσφιξε με θέρμη το χέρι του Τραμπ την πρώτη φορά που συναντήθηκαν αλλά δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν αυτός ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις συμφωνίες του Παρισιού. Συγχρόνως, ο Μακρόν έχει προσκαλέσει τον Τραμπ να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την πτώση της Βαστίλης (14 Ιουλίου) κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ την αποδέχθηκε.

Καναδάς: Ο Τζάστιν Τριντό μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη G-20 καθώς οι άλλοι ηγέτες αναρωτιούνται για το πώς να χειριστεί τον γείτονά του. Με τις συνομιλίες NAFTA που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο, η κυβέρνηση Τριντό αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις στον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και τους κυριότερους κυβερνήτες των ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν προτάσεις για συνοριακό φόρο ή νέα εμπορικά τιμολόγια.

Keywords
ξερετε, θεσεις, ηπα, μερκελ, status, ποε, ιαπωνια, μπλοκ, δραση, γαλλια, αποσυρση, σημαίνει, ρωσία, ψηφοφορία, νέα, κινηση στους δρομους, τραμ, αποσυρση αυτοκινητων 2011, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, χωρες, ρωσία, αφρικη, γερμανια, ζιμπαμπουε, ηγετης, ηπα, θεμα, ινδια, ιταλια, κινα, οικονομια, πιεση, υφεση, αγορα, αιθιοπια, αμβουργο, ατζεντα, αφιξεις, βορεια, βρισκεται, γινει, γειτονα, δηλωση, διοικηση, εδαφος, εκστρατεια, εξι, επενδυσεις, επιθυμια, ερντογαν, ερευνες, ευθυνη, ζωτικο, οικο, κυβερνηση, κειμενο, κυρια, κλιμα, κογκρεσο, κιοτο, λογο, μεξικο, μπλοκ, μνεια, μοχαμεντ, νιγηρια, νταβος, ονομα, οχημα, πεμπτη, περιφερειακο, ποε, πουτιν, προβληματα, προγραμματα, πριγκιπας, πορτα, ρολο, σαουδικη αραβια, συρια, φορα, χερι, ψηφοφορία, αγορες, δικαιωματα, δουλειες, ενωση, ηγετες, χωρα, λευκο, σημαίνει, status, ταξιδι
Τυχαία Θέματα