Οι Βρετανοί εργοδότες συνεχίζουν τις προσλήψεις... αλλά φοβούνται το Βrexit

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα έρευνας της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), σύμφωνα με τα οποία οι Βρετανοί εργοδότες σχεδιάζουν να κάνουν περισσότερες προσλήψεις και να αυξήσουν τους μισθούς με ταχύτερους ρυθμούς το 2015, πλην όμως ανησυχούν ότι το Brexit θα κάνει τη χώρα τους λιγότερο ελκυστική για επενδύσεις και business.

Το 51% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του εργατικού τους δυναμικού το 2018, έναντι του 41% της περσινής έρευνας που διενήργησε η Συνομοσπονδία σε συνεργασία με την εταιρεία

προσλήψεων Pertemps.

Τα ισχυρά νούμερα στη δημιουργία θέσεων εργασίας έχουν αποτελέσει ένα λαμπρό κεφάλαιο της βρετανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πτώση στα ποσοστά απασχόλησης, γεγονός που οδηγεί μερίδα οικονομολόγων να αναρωτιέται αν η αγορά εργασίας ετοιμάζεται για εξασθένηση.

Λίγο πάνω από τις μισές επιχειρήσεις αναμένεται να αυξήσουν τις αμοιβές που δίνουν το επόμενο έτος, σε συνάφεια με τον ρυθμό πληθωρισμού των τιμών λιανικής, ή και πάνω από αυτόν, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση περίπου 3%, από 2,5% αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα. Μια τέτοια αύξηση θα ήταν σύμφωνη και με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η έρευνα του CBI, η οποία διεξήχθη πριν η Τερέζα Μέι εξασφαλίσει συμφωνία από τις Βρυξέλλες ώστε να αρχίσει η β' φάση των συνομιλιών για το Brexit, έδειξε ότι οι εταιρείες ανησυχούν για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.

Σχεδόν το 90% των εταιρειών δήλωσε ότι η αδιάλειπτη πρόσβαση σε προσοντούχους εργαζομένους από την ΕΕ ήταν ζωτικής σημασίας. Όπως λένε, το χειρότερο που μπορεί να κάνει η Βρετανία είναι να υπονομεύσει τη δυνατότητα των υπηκόων της ΕΕ να συνεχίσουν να ζουν και εργάζονται στη χώρα.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα του CBI δήλωσαν ότι η Βρετανία σε μια 5εταία θα γίνει λιγότερο ελκυστική για να κάνει κανείς business. Το 2015 (πριν την ψήφο υπέρ του Brexit) το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε μόλις 1/4 των εταιρειών.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις – με πάνω από 5.000 εργαζομένους – εμφανίζονται πολύ απαισιόδοξες.

Αυτό μπορεί να ανησυχεί την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι η Βρετανία είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις ενόψει Brexit.

Σχεδόν 300 εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν 1 εκατομμύριο εργαζόμενους, συμμετείχαν στην έρευνα το διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα