Οι τρεις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης

Την επάνοδό τους στην Αθήνα ετοιμάζουν για την τελευταία εβδομάδα του μήνα οι θεσμοί για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, την οποία ιδανικά στοχεύουν να κλείσουν, σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση έχει κλείσει μέχρι στιγμής περίπου το 30% των 100 περίπου προαπαιτούμενων έως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν δεχθεί τη μετάθεση του θέματος των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην τέταρτη αξιολόγηση

του ελληνικού προγράμματος, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος για τον επανυπολογισμό τους κι ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αναδρομικά για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Αντιθέτως, θεωρούν ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια των καθυστερήσεων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για τους οποίους εξάλλου η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε χθες ότι θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου, για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στη συμφωνία που επιχειρείται να επιτευχθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, αλλά και για τη μείωση των κόκκινων δανείων, την οποία εξυπηρετεί και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι χωρίς τον περιορισμό των NPLs δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία και να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το θέμα φαίνεται να έχει δρομολογηθεί μετά και τη χθεσινή συμφωνία της κυβέρνησης με τους συμβολαιογράφους.

Τραπεζικές πηγές, εξάλλου, επικαλούνται τις εκτιμήσεις των Θεσμών ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν μπορεί να ξεπεράσει ή και να φτάσει το 2% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια αν δεν λυθεί πρώτα το θέμα των NPLs.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο έσπευσε η ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους θεσμούς, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο δεν διαφαίνεται πιθανότητα ρήξης όπως είχε συμβεί με το περσινό μέρισμα.

Οι θεσμοί φέρονται εντελώς σύμφωνοι με το θέμα της κάλυψης των ΥΚΩ της ΔΕΗ οι οποίες αφορούν στα μη συνδεδεμένα νησιά αλλά και με την επιστροφή των επιπλέον κρατήσεων για παροχές υγείας.

Επίσης υπάρχει συμφωνία ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος ίσο με το 0,5% του ΑΕΠ (περί τα 900 εκατ. ευρώ) θα παραμείνει στα κρατικά ταμεία για να αρχίσει να ενισχύεται το «μαξιλάρι» διαθεσίμων.

Γενικά θεωρείται ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2018 που κατατίθεται στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου είναι πολύ κοντά και, αν και τηρούν επιφυλάξεις για το αν θα υπάρξει ή όχι δημοσιονομικό κενό το 2018, θεωρούν ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Οι θεσμοί αναμένονται στην Αθήνα στις 28-29 Νοεμβρίου και στόχος είναι να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο η τρίτη αξιολόγηση ώστε στο επόμενο Weurogroup της 22ας Ιανουαρίου να κλείσει και σε πολιτικό επίπεδο και να γίνει η εκταμίευση της δόσης, αλλά και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα