Οι τράπεζες δεν εξαργυρώνουν πια επιταγές σε δολάρια

Απαγορεύθηκε από τα τέλη Μαΐου η εξαργύρωση επιταγών σε αμερικανικά δολάρια, οι οποίες δεν γίνονται πλέον δεκτές προς εξαργύρωση τόσο από τις ελληνικές, όσο και από μεγάλες τράπεζες που λειτουργούν εκτός ΗΠΑ, όπως η Deutsche Bank, και οι οποίες εκκαθαρίζουν τις επιταγές για λογαριασμό και των ελληνικών τραπεζών.

Όπως

αναφέρει η Καθημερινή, αποτέλεσμα αυτής της απαγόρευσης είναι όσες επιταγές κυκλοφορούν σήμερα σε δολάρια να μην μπορούν να εξαργυρωθούν, δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων κυρίως για τις επιχειρήσεις, κυρίως τις εξαγωγικές ή εκείνες που συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ.

Το «μπλόκο» στις αμερικανικές επιταγές αποδίδεται κυρίως στην αυστηροποίηση της αμερικανικής νομοθεσίας για τον έλεγχο της διαδρομής του χρήματος, που έχει οδηγήσει στην καθιέρωση ουσιαστικά της ηλεκτρονικής πληρωμής.

Για το θέμα έχει κινητοποιηθεί η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), η οποία είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση για την επικείμενη απαγόρευση και σήμερα συγκαλεί σύσκεψη με τις τράπεζες, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.
Για τις επιχειρήσεις, η μόνη δυνατότητα, σύμφωνα με την ΕΕΤ, είναι πλέον οι επιταγές αυτές να αποστέλλονται στις τράπεζες ως αξίες προς είσπραξη, διαδικασία πολύ χρονοβόρα και δαπανηρή για τον πελάτη-δικαιούχο.

Αντίθετα τα φυσικά πρόσωπα, για να εισπράξουν τα χρήματά τους, θα πρέπει να δηλώσουν λογαριασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα