"Οι προθεσμίες για την αξιολόγηση μπορούν να ξεπεραστούν όχι όμως χωρίς κόστος"

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση έως τις 22 Απριλίου ώστε να διευκολυνθεί η συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 Μαΐου αλλά και τη δυσφορία σε ότι αφορά τις παρακολουθήσεις των Wikileaks (τα επονομαζόμενα πλέον στις Βρυξέλλες ως ...Χιλτονικά) εξέφρασαν Ευρωπαίοι

κορυφαίοι διπλωμάτες σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ ενώ τονίζεται πως ναι μεν οι διαπραγματεύσεις είναι σε δύσκολο σημείο, όμως όχι οριακό.

Ευρωπαίος διπλωμάτης λοιπόν υπογράμμισε πως σαφώς τα τελευταία γεγονότα δεν βοήθησαν και πως το κλίμα δεν είναι ιδανικό ενώ χρησιμοποιήθηκε και η λέξη ...προβοκάτσια για τα Wikileaks.

"Το θέμα πλεον δεν είναι το πότε αλλά το πως θα κλείσει η αξιολόγηση" αναφέρουν πηγές. Πάντως η Ευρώπη θεωρεί πως ήδη οι τόνοι πέφτουν μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Η Ευρώπη σε συμμαχία με το ΔΝΤ δείχνουν πάντως ξεκάθαρα να δίνουν μεγαλύτερη βάση στη διαρθρωτική προσαρμογή και κατόπιν στη δημοσιονομική πιέζοντας ευθέως για μεταρρυθμίσεις ουσίας κι οχι λόγια.

Οπως υπογραμμίζεται "αν χαθεί το μομέντουμ τότε τα πάντα θα δυσκολέψουν". Σε κάθε περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ που η ελληνική πλευρά επιδιώκει όπως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε δεν θα προχωρήσει.

"Το ΔΝΤ δεν μπορεί να φύγει. Αυτό προβλέπεται από τη συνθήκη του ESM ενώ μεγάλο μέρος της ΕΕ το θελει" αναφέρουν πηγές. Επίσης τονίζεται οτι το ΔΝΤ έχει έννομο συμφέρον να παραμείνει στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα