Οι πολιτικές τακτικές των Podemos κατά της "παλαιάς φρουράς" της ισπανικής πολιτικής

Το ισπανικό κόμμα των Podemos το οποίο αντιτίθεται στη λιτότητα έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί την πολιτική του φόρα, σχηματίζοντας την πολιτική της χώρας πριν ακόμη μπορέσει να πάρει τα ηνία της κυβέρνησης.

Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του από ένα γκρουπ μαρξιστών καθηγητών του πανεπιστημίου και ακτιβιστών φοιτητών, η σωστή διαχείριση του κόμματος αποδεικνύει πως οι λαϊκιστές δεν χρειάζεται να βρίσκονται στην εξουσία για να μπορούν να θέτουν την πολιτική ατζέντα της χώρας τους. Οι Podemos πλέουν στα ανήσυχα πολιτικά νερά της

Ισπανίας που δημιουργήθηκαν λόγω των πρόσφατων εκλογών, αλλά καταφέρνουν και θέτουν τα ζητήματα προς συζήτηση, είτε αυτό πρόκειται για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, είτε για εργατικά ζητήματα.

Υπό την ηγεσία του 37χρονου Pablo Iglesias ο οποίος είχε κάποτε δωρίσει στον βασιλιά της χώρας ένα DVD set με τη σειρά Game of Thrones, το κόμμα φαίνεται πως συνέχεια βρίσκεται σε πλεονεκτικό σημείο σε σχέση με τα αντίπαλα. Αυτό δεν οφείλεται στην καλή τύχη των Podemos αλλά στην τακτική τους η οποία αποσκοπεί στην συγκέντρωση δύναμης και επιρροής.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της τακτικής των Podemos φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Iglesias έστησε... πολιτική ενέδρα στον Pedro Sanchez των σοσιαλιστών, με μία δημόσια πρόταση η οποία θα κάνει τον δεύτερο πρωθυπουργό με αντάλλαγμα σημαντικές υπουργικές θέσεις. Σαν δεν έφτανε αυτό, ο Iglesias ζήτησε δημόσια από τον Sanchez να καταπνίξει τις εσωκομματικές φωνές που δεν θέλουν να προχωρήσει σε συμμαχία με τους Podemos.

O πρώην πρωθυπουργός των Σοσιαλιστών, Felipe Gonzalez συμβούλευσε τον Sanchez να... κρατήσει αποστάσεις από τον Iglesias.

H θελκτικότητα των Podemos σε αυτούς που έχουν υποφέρει από τη λιτότητα, ιδιαίτερα προς πρώην ψηφοφόρους των σοσιαλιστών, έχουν προκαλέσει την αντίδραση του κόμματος του Sanchez, o oποίος έχει υποσχεθεί ακόμη και διαγραφή αποφάσεων που έλαβε το ίδιο του το κόμμα.

Η προαναφερθείσα κίνηση του Iglesias για... πάρε-δώσε με τους θώκους του υπουργικού συμβουλίου είναι η πιο πρόσφατη πολιτικά θεατρική κίνηση των Podemos, από αυτές που συνήθως τους βοηθούν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους σε όλη την Ισπανία. Οι Podemos ακολουθούν τακτική γνωστή στους Έλληνες, με τζάκετ και χαλαρό ντύσιμο στο κοινοβούλιο τα οποία εκτός από σχόλια τραβούν και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης αλλά και των νεότερων ψηφοφόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα