Οι μεγάλες προκλήσεις της ΔΕΗ

Του Στέλιου Μορφίδη

Αντιμέτωπη με τη κλιμακούμενη μείωση στα μερίδια της στην αγορά, τεράστια χρέη στα οποία πρέπει να ανταποκριθεί αλλά τις οφειλές των πελατών της που συνεχίζουν να συσσωρεύονται το μέλλον της ΔΕΗ δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι και πολύ αισιόδοξο. Ειδικά καθώς έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα με τους δανειστές να απαιτούν μετ' επιτάσεως άμεσα την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Τα οικονομικά στοιχεία για το εννεάμηνο που ανακοίνωσε σήμερα η Επιχείρηση είναι ενδεικτικά της

νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί.

Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 6,8%, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης και της μείωσης του μέσου μεριδίου λιανικής αγοράς της ΔΕΗ. Μία τάση η οποία συνεχίζεται και στο δ' τρίμηνο αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ το μέσο μερίδιο λιανικής αγοράς της ΔΕΗ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα διαμορφώθηκε σε 88,7% τον Νοέμβριο του 2016 από 94% τον Νοέμβριο του 2015. Εκεί που αιμορραγεί περισσότερο φαίνεται ότι είναι η Μέση Τάση, όπου το μερίδιο της έχει περιοριστεί στο 71,8% ενώ σημαντικές απώλειες υπάρχουν τους τελευταίους μήνες και στα νοικοκυριά (χαμηλή Τάση) με το μερίδιο της να διαμορφώνεται στο 93,1%.

Το γεγονός αυτό μαζί και με την πολιτική των εκπτώσεων που ξεκίνησε απ' το καλοκαίρι τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς τα συνεπή νοικοκυριά περιόρισαν παράλληλα τον κύκλο εργασιών του Ομίλου κατά 411 εκατ. ευρώ περίπου, στα 4 δισ ευρώ (-9,2% από πέρυσι)

H διοίκηση καλείται να κάνει διαχείριση κρίσης με το καλύτερο δυνατό σενάριο να θέλει την Επιχείρηση να ελέγχει τουλάχιστον τον τρόπο και προς ποιους θα πάει ένα κομμάτι απ' το μερίδιο της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ίδρυσης των περίφημων θυγατρικών προς πώληση με "πακετοποιημένους" πελάτες.

Tην ίδια ώρα όμως πρέπει να διαχειριστεί και το τεράστιο – και συνάμμα πολιτικά ευαίσθητο - κομμάτι των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παρά την τρέχουσα ρύθμιση, εξακολουθεί να αυξάνεται όπως παραδέχεται και ο Πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Μ. Παναγιωτάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο σύστημα διακανονισμών των 36 δόσεων έχουν ήδη ενταχθεί 580.000 πελάτες, με συνολικό ύψος διακανονισμένων οφειλών έναντι της ΔΕΗ € 1,15 δισ. περίπου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους πλέον των 600.000 πελατών με συνολικό ύψος οφειλών περίπου € 1,2 δισ.

«Ωστόσο, παραμένει ακόμη χαμηλός ο ρυθμός εισπραξιμότητας των τρεχόντων λογαριασμών ενώ σημειώνει έξαρση και το φαινόμενο των παράνομων συνδέσεων προμήθειας ρεύματος (ρευματοκλοπές), πράγματα τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας», υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτάκης.

Εξαιρουμένων των προαναφερθέντων εφάπαξ αρνητικών επιπτώσεων, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν βελτίωση κατά € 103,1 εκατ., βελτίωση η οποία οφείλεται κυρίως στο χαμηλότερο επίπεδο προβλέψεων κατά € 237,7 εκατ.

Την ίδια ώρα όμως και η ΔΕΗ έχει να εξυπηρετήσει ένα πολύ μεγάλο χρέος αφού σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα το καθαρό χρέος της επιχείρησης στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν στα 4,58 δισ ευρώ, παρά τη μείωση του κατά 205 εκατ. ευρώ απ' την αρχή της χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια στο περιβάλλον ελεύθερης αγοράς ενέργειας και ανταγωνισμού που επιχειρείται να διαμορφωθεί αλλά και το εάν μπορεί να πετύχει η στρατηγική της σημερινής διοίκησης με επιλογές όπως ο διαχωρισμός και την παράδοση του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid...

«Η ΔΕΗ διαθέτει και θα αξιοποιήσει το χρονικό περιθώριο ανάληψης των ήδη δημοσιοποιημένων πρωτοβουλιών για τη σύσταση και διάθεση θυγατρικών εταιρειών πελατών με στόχο το ομαλό περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις των λεγόμενων ΝΟΜΕ», φροντίζει να επισημάνει ο κ. Παναγιώτακης στη σημερινή του δήλωση επιμένοντας ότι θα συνεχίσει να πιέζει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να πείσει τους δανειστές για μία άλλη προσέγγιση ώστε να υπάρξει «ομαλό άνοιγμα της αγοράς με την υπέρβαση του αδιεξόδου ρευστότητας στην αγορά που πλήττει ιδιαίτερα τη ΔΕΗ και τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών και της οικονομίας».

Σε ότι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες ο Πρόεδρος της ΔΕΗ σημειώνει: α) η εντατικοποίηση των δράσεων για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας με νέα προϊόντα και με συνεργασία με μεγάλους εξειδικευμένους Οίκους. β) ο περιορισμός των ρευματοκλοπών μέσω και της θέσπισης από τη ΡΑΕ του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου γ) η ανάκτηση των οφειλομένων ποσών λόγω ΥΚΩ, σε πρώτη φάση των ετών 2013 και του 2014 και δ) η κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου για το κατάλληλο Επιχειρηματικό Μοντέλο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα