Οι Κινέζοι σταματούν να αγοράζουν είδη πολυτελείας - Καταρρέει η αγορά

Ο αγώνας που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της Κίνας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, έχει επιφέρει και αλλαγές στη συμπεριφορά των Κινέζων καταναλωτών ως προς τα είδη πολυτελείας.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Aranca, οι καταναλωτές της μεσαίας τάξης αποφεύγουν τα είδη πολυτελείας, ενώ είναι λιγότερο αποδεκτά για τα μέλη της ελίτ της Κίνας.

Αναλυτικότερα, υπάρχουν τέσσερις αλλαγές ως προς τον τρόπο που αγοράζουν είδη πολυτελείας οι Κινέζοι.

- Οι Κινέζοι καταναλωτές που ανήκουν σε μια αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη αλλά και όσοι διαθέτουν υψηλό

εισόδημα, στρέφουν πλέον την προσοχή τους σε προϊόντα με πιο προσιτές τιμές.

- Η αγορά γίνεται όλο και πιο ώριμη και κατακερματισμένη. Με δεδομένη την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, πολλές επώνυμες εταιρείες, αποφεύγουν να επεκταθούν στην αγορά. Το 2015 επιβραδύνθηκαν σημαντικά τα νέα επιχειρηματικά ανοίγματα στην κινεζική αγορά.

- Οι Κινέζοι αγοραστές προτιμούν τις online αγορές παρά τα φυσικά καταστήματα, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε παλαιότερα. Πλέον οι εταιρείες προτιμούν οι καταναλωτές να κάνουν γρήγορες αγορές γι΄αυτό και online προσφέρουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους.

- Η τάση των Κινέζων καταναλωτών για ταξίδια στο εξωτερικό αποτελεί κινητήριος δύναμη για την πώληση των προιόντων αυτών στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες με είδη πολυτελείας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα. Τον περασμένο Νοέμβριο, η βρετανική εταιρεία Burberry δημοσίευσε χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αποδίδοντας την πτώση αυτή στις χαμηλές πωλήσεις στην Κίνα.

Η Remy Cointreau ανέφερε ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 9%, μετά το «χτύπημα» που δέχτηκε από την κινεζική αγορά.

Η Diageo, η οποία παράγει το Smirnoff και το Johnnie Walker, ανέφερε επίσης πτώση πωλήσεων λόγω Κίνας μετά την κατάργηση της κινεζικής έκδοσης του white spirit Baijiu.

Νωρίτερα φέτος η Prada είδε τα κέρδη να σημειώνει κατακόρυφη πτώση έπειτα από τέσσερα χρόνια, της τάξεως του 28% ενώ η LVMH, σημείωσε πτώση στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο, λόγω της Κίνας.

Σοβαρές είναι οι συνέπειες και στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και στις εξαγωγές ελβετικών ρολογιών στην Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα