Οι κατασκευές του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Πέραν των σχημάτων ενός πολιτικού καθοδηγητή υπάρχει και η πραγματική οικονομία! Ο υπουργός Οικονομικών, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών και προβεβλημένος εκπρόσωπος της εσωκομματικής τάσης των «53» Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017 προσκόμισε ένα θεωρητικό σχήμα για να καταδείξει τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές της κυβερνώσας

παράταξης με την Νέα Δημοκρατία.

Το σχήμα του κ. Τσακαλώτου είχε δύο πυλώνες – από την μια το success story και από την άλλη, το true story. Το πρώτο ο υπουργός το χρεώνει στην Νέα Δημοκρατία (και μάλιστα, στην τελευταία κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε το 2014) και το άλλο, το δεύτερο, το πιστώνει στον κομματικό ευατό του που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Αλλά, παρά τα σχήματα και τις διαφορές τους η ουσία είναι μία και μόνη. Η πραγματική οικονομία είναι πάνω και πέραν των σχημάτων και των άλλων κατασκευών πολιτικών και οικονομολόγων. Και για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας ο αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο κ. Τσακαλώτος με τις επιλογές του ως προς τις δημόσιες πολιτικές που «τρέχουν» στο επίπεδο της καθημερινότητας και οδηγούν την αγορά σε ασφυξία και τους ενεργούς και μάχιμους πολίτες στην κατάθλιψη και την απελπισία.

Σε κάθε περίπτωση όσο και αν υπερασπίζεται με ανείπωτη φιλαρέσκεια την εκδοχή του δικού του true story ένα είναι σίγουρο: Η πραγματική οικονομία πέραν των θεωρητικών κατασκευών δίνει δουλειές και εισοδήματα και για να δώσει δουλειές και εισοδήματα χρειάζεται όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για την προσέλκυση επενδύσεων μακροπρόθεσμης παραγωγικής κατεύθυνσης. Και για επενδύσεις δεν ακούσαμε ούτε λέξη. Ούτε για προσέλκυση νέων επενδύσεων, ούτε για πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας κλπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα