Οι ηλικιωμένοι Ιάπωνες αγοράζουν ρομποτικούς εξωσκελετούς για να δουλεύουν σα νέοι και να μη βγαίνουν στη σύνταξη

Τι πρέπει να κάνεις όταν το νεαρό και δυνατό προσωπικό ενός αεροδρομίου εξαφανιστεί και ένας επιβάτης χρειάζεται βοήθεια με τις βαλίτσες του; «Δίνεις σε κάποιον ηλικιωμένο την δυνατότητα να βοηθήσει», απαντούν οι Ιάπωνες.

Το Haneda Airport του Τόκυο, ξεκίνησε την συνεργασία του με την ρομποτική εταιρεία Cyberdyne ώστε να εξοπλίσει το προσωπικό του με ρομποτικούς εξωσκελετούς οι οποίοι θα βοηθούν τους εργαζόμενους να κουβαλούν αποσκευές.

Συνήθως αυτή είναι μία δουλειά που αναλαμβάνουν

οι νεώτεροι και δυνατότεροι υπάλληλοι, όμως, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στην Ιαπωνία νεαροί υπάλληλοι γίνονται όλο και πιο σπάνιοι.

Η Ιαπωνία είναι η χώρα με τους περισσότερους υπεραιωνόβιους ενώ παράλληλα έχει σχεδόν σταματήσει να κάνει παιδιά, αφού σε μία χώρα 127,3 εκατ. κατοίκων πέρσι οι γεννήσεις ήταν μόλις 1 εκατ. όταν αντίστοιχα οι θάνατοι ήταν 1,3 εκατ. Έτσι ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να μειωθεί έως 20 εκατ. έως το 2040.

Αυτό όμως θα έχει (και ήδη έχει) μεγάλη επίπτωση στην αγορά εργασίας, πραγμα που η Cyberdyne ελπίζει να διορθώσει.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει έναν ελαφρύ ρομποτικό εξωσκελετό τον οποίο λάνσαρε το 2013 και με την χρήση του "προστατεύει από τους πόνους στη μέση", αναφέρει ο CFO της εταιρείας Shinji Uga.

Όποιος φορά τον εξωσκελετό μπορεί να σηκώνει βάρος 55 κιλών με μεγάλη ευκολία ενώ η μπαταρία του διαρκεί κάποιες ώρες.

Το κόστος είναι στα 1.109 δολάρια και όπως αναφέρει η Cyberdyne, "έχει σχεδιαστεί για να μπορούν να τον χρησιμοποιούν ηλικιωμένοι και γυναίκες οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν δουλειές που παλαιότερα δεν μπορούσαν, σε μία κοινωνία με χαμηλό αριθμό γεννήσεων και πληθυσμό που συνεχώς γερνά".

Keywords
Τυχαία Θέματα