Οι Γάλλοι της Vinci θέλουν την Εγνατία

Της Μαριάννας Τζάννε

Μπορεί να έχασε την μάχη για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, παρά τις παρεμβάσεις Μοσκοβισί στην κυβέρνηση, αλλά η Vinci θα είναι μια από τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει αύριο, όμως επί της ουσίας πρόκειται για μια διαδικασία μη δεσμευτικού χαρακτήρα, που επέλεξε να «τρέξει» το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να εκκινήσει μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις την ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητοδρόμου-μαμούθ.

Στα φαβορί του διαγωνισμού είναι αδιαμφισβήτητα ο όμιλος Ελλάκτωρ και ο

λόγος είναι η καλή γνώση που έχει αποκτήσει για το έργο αφού μέσω των Αττικών Διαδρομών λειτουργεί τα διόδια της Εγνατίας. Πρόκειται για μια σύμβαση που λύεται αζημίως με την εκχώρηση του αυτοκινητοδρόμου σε ιδιώτη.

Στελέχη της Vinci στην Ελλάδα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για κοινό σχήμα, την ώρα που παραμένει άγνωστο, τι στάση θα κρατήσουν οι άλλοι παίκτες της αγοράς. Υπό εξέταση αλλά με μεγάλες πιθανότητες συμμετοχής είναι η Τέρνα και η J&P Άβαξ, υποψηφιότητες που δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι θα πλαισιωθούν στο επόμενο στάδιο και από άλλους μνηστήρες.

Το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε στα τέλη Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει μία προκαταρκτική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατάρτιση των τευχών δημοπράτησης ώστε να αρχίσει ένα είδος διαβούλευσης με τους υποψήφιους.

Η διαγωνιστική διαδικασία μη δεσμευτικού χαρακτήρα για την Εγνατία μήκους 670 χλμ υποκινήθηκε υπό την απειλή της μη καταβολής της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που ήταν στα προαπαιτούμενα. Ωστόσο για τους υποψηφίους πολλά σημεία παραμένουν ακόμη σκοτεινά και ένα από αυτά είναι ποιος θα αναλάβει την βαριά συντήρηση. Στα επιπλέον θολά σημεία της παραχώρησης είναι η εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων, που θα καθορίσουν το ύψος των εισπράξεων, άρα και το ενδιαφέρον των μνηστήρων. Όπως λένε στελέχη τεχνικών ομίλων το έργο είναι βιώσιμο μόνο εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για τους 18 σταθμούς διοδίων.

Η διάρκεια της παραχώρησης και το τίμημα, καθώς επίσης και το δάνειο με την Πειραιώς και ποιος θα αναλάβει την αποπληρωμή του ειναι απο τα σημεία που δεν έχουν ξεκαθαρίσει.

Επόμενο βήμα για την Vinci θα είναι η Υποθαλάσσια Ζεύξη της Σαλαμίνας, ένα έργο που καλοβλέπουν οι Γάλλοι, λόγω τη αυξημένης κίνησης του πορθμίου. Ωστόσο η προετοιμασία της παραχώρησης είναι ακόμη πολύ μικρή και εκτιμάται ότι θα πάρει χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφατα συμφωνήθηκε μεταξύ των υποψηφίων η από κοινού καταβολή των εξόδων για τις μελέτες, τα τοπογραφικά κ.α ώστε να υπάρξει αυτοτέλεια μόνο στην περίπτωση της τεχνικής του υποθαλλάσιου έργου.

Επιπλέον, στελέχη των κατασκευών αναφέρουν ότι η Υποθαλάσσια δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με πολλά χερσαία κομμάτια, τα οποία θα φορτώσουν με επιπλέον κόστος τα διόδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα