Οι Γάλλοι μπλοκάρουν τη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για ζώνη ελεύθερου εμπορίου

Να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Ευρώπης επιδιώκουν οι Γάλλοι.

Ο Γάλλος πρόεδρπς, Φρανσουά Ολάντ, αναφέρει ότι οι συνομιλίες που αφορούν την εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών βρίσκονται σε τέλμα, δεν μπορούν να είναι ισορροπημένες και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν φέτος.

Παράλληλα, ο Ολάντ ανέφερε σε ομιλία του νωρίτερα ότι «το καλύτερο για εμάς (σσ. τους Γάλλους) είναι το θέσουμε αυτό με σαφήνεια, αντί να παρατείνουμε μια συζήτηση που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στην υπάρχουσα

βάση». 'Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η Γαλλία προτιμά να αντικρίζει τα πράγματα κατάματα».

Την αρχή έκανε ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι οι σχετικές συνομιλίες για την εμπορική συνεργασία των δύο πλευρών, πρέπει να ακυρωθούν. Κι αυτό γιατί η γαλλική πλευρά θεωρεί ότι η διατλαντική εμπορική και επενδυτική συνεργασία είναι υπέρ το δέον ευνοϊκή για τα αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Γαλλία διατηρούσε τις επιφυλάξεις της για την ΤΤΙP από την αρχή και είχε απειλήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία, με το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει λίγα σε αντάλλαγμα για τις υποχωρήσεις που έχει κάνει η Ευρώπη. Και οι 28, αλλά και η ευρωβουλή θα πρέπει να εξορθολογίσουν τη συμφωνία πριν τεθεί σε ισχύ.

Guardian: Κλειδί για ελεύθερο εμπόριο ή την επιχειρηματική απληστία;

Οι δηλώσεις του Γάλλου υπ. Διεθνούς Εμπορίου, Matthias Fekl, είναι σε συνάφεια με τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Sigmar Gabriel, αναφέρει την ίδια ώρα ο βρετανικός Guardian. Σε δηλώσεις του την Κυριακή, είπε: «Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ έχουν εκ των πραγμάτων αποτύχει, ακόμα κι αν κανείς δεν το παραδέχεται».

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Gabriel έρχονται σε σύγκρουση με τα δημόσια σχόλια της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία, τον περασμένο μήνα είχε πει ότι η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ είναι προς το «απόλυτο συμφέρον της ΕΕ».

Ο Gabriel πάντως που ηγείται των κεντροαριστερών σοσιαλδημοκρατών εταίρων της γερμανικής κυβέρνησης και είναι αντικαγκελάριος, αναφέρει: «Δεν πρέπει να υποταχθούμε στις προτάσεις των Αμερικανών».

Κι όπως είπε χαρακτηριστικά, σε 14 γύρους συνομιλιών, οι δυο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ούτε σε ένα θέμα από τα 27 κεφάλαια που συζητήθηκαν. Ο εκπρόσωπός του μάλιστα κατηγόρησε γι' αυτό την αδράνεια των Αμερικανών.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία (TTIP) είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 3 χρόνια και προβλέπει τη δημιουργία μιας ελεύθερης εμπορικής ζώνης που θα καλύπτει το 1/2 της παγκόσμιας οικονομίας. Και οι δυο πλευρές ανέμεναν να φτάσουν σε συμφωνία φέτος, οι διαφορές ωστόσο παραμένουν.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πλευράς, Michael Froman, ανέφερε ότι οι συνομιλίες δεν έχουν τερματιστεί. Όπως δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, «οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν σταθερή πρόοδο».

Keywords
Τυχαία Θέματα