Οι Ευρωπαίοι τουρίστες ψήφισαν... Ελλάδα τον Ιούλιο - Απογειώθηκαν οι κρατήσεις στο... παρά πέντε

Της Στεφανίας Σούκη

Χαμόγελα, έστω και στο... παρά πέντε, σκορπίζουν τα νούμερα των κρατήσεων του Ιουλίου στους ξενοδόχους ανά την Ελλάδα, αφού 9 από τις 11 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό κινήθηκαν ανοδικά όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του Sete Intelligence μέσω του συστήματος κρατήσεων Amadeus κατά τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση, που για τέσσερις χώρες (Πολωνία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία και Ολλανδία)

είναι διψήφια σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο έρχεται να ανατρέψει τα νούμερα του - αν μη τι άλλο- ''χλιαρού'' Ιουνίου και την πτώση, κυρίως λόγω προσφυγικού, του διμήνου Απριλίου- Μαϊου.

Σε σύγκριση λοιπόν με τον περυσινό Ιούλιο, τον οποίο, πάντως, οι τουριστικοί φορείς θα θυμούνται για πολλά χρόνια λόγω της επιβολής των capital controls και του προσωρινού ''σοκ'' και στον κλάδο του τουρισμού, φέτος τον Ιούλιο οι κρατήσεις από Πολωνία σημειώνουν αύξηση κατά 22,5% και ακολουθεί, στο 21,3%, το ποσοστό της αύξησης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Εντυπωσιακή ήταν η ανατροπή από τους Αυστριακούς, οι οποίοι μετά από ένα εξάμηνο... σερί πτώσης σιτις κρατήσεις τους για την Ελλάδα, αποφάσισαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να επισκεφθούν τη χώρα, αυξάνοντας τις κρατήσεις τους κατά 15,8% για ελληνικούς προορισμούς. Αντίστοιχα συνέβη και στην περίπτωση των Ολλανδών, αφού η ολλανδική αγορά κινούνταν πτωτικά για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2016 και τον Ιούλιο είχε επίσης διψήφια αύξηση στις κρατήσεις κατά 11,7%.

"Οι κρατήσεις Amadeus Ιουλίου επιβεβαιώνουν την ισχυρή τάση για αύξηση στις κρατήσεις last minute πλην της Γαλλίας και του Βελγίου", σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. "Η ισχυρή ζήτηση τελευταίας στιγμής προϊδεάζει, πλην απροόπτου, για ένα ιδιαίτερα καλό τουριστικά επόμενο τρίμηνο. Μην ξεχνάμε όμως την ιδιαίτερα ισχυρή ανομοιογένεια στην ζήτηση προορισμών της χώρας -κάποιων μάλιστα με ιδιαίτερα προβλήματα".

Εκτός της βρετανικής αγοράς στις δύο άλλες μεγάλες αγορές για την Ελλάδα, τη γερμανική και τη ρωσική τα νούμερα έχουν γυρίσει μέν σε θετικό πρόσημο, ωστόσο οι αυξήσεις είναι μικρές: Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η ρωσική αγορά, η οποία μετά την πτώση του δύσκολου διμήνου Απριλίου- Μαϊου σημειώνει αύξηση στις κρατήσεις για Ελλάδα κατά 3,9%, ενώ οι Γερμανοί τουρίστες, μετά από το πτωτικό πρώτο εξάμηνο, άρχισαν πλέον να βλέπουν με καλύτερο μάτι την προοπτική των διακοπών τους στην Ελλάδα, αφού ο Ιούλιος έχει αύξηση κατά 2% σχεδόν.

Αντίθετα, το πτωτικό σερί των προηγούμενων μηνών συνεχίστηκε για τη Γαλλία και το Βέλγιο, όπου οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αφήσει αναπόφευκτα τα σημάδια τους στην ψυχολογία Γάλλων και Βέλγων τουριστών, με αποτέλεσμα την πτώση ακόμη και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής το μήνα Ιούλιο κατά 8,8% και 17,9% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα