Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μοιράζονται δεδομένα με τους ανταγωνιστές τους

Για χρόνια, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν κάτι σαν αυτοδύναμα φρούρια που ασχολούνταν με τους πελάτες τους σε όλο το εύρος των εργασιών, από τον έλεγχο των λογαριασμών μέχρι τις πιστωτικές κάρτες και τις υποθήκες, ενώ αποθηκεύονταν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τις συνήθειες των δαπανών που έκαναν οι πελάτες τους. Τώρα, αυτά τα ιδρύματα πρόκειται να λειτουργούν πιο ανοικτά από ποτέ άλλοτε, καθώς η νομοθεσία της ΕΕ επιδιώκει να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό.

Από τον Ιανουάριο, τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρωπαϊκή

Ένωση θα πρέπει να παρέχουν στις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις πρόσβαση στους λογαριασμούς και στα δεδομένα των πελατών τους, εφόσον οι πελάτες δίνουν την άδειά τους. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών, γνωστή ως PSD2, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν επίσης να δημιουργήσουν ψηφιακούς δεσμούς με εξωτερικές επιχειρήσεις για να επιταχύνουν τη ροή των πληροφοριών.

Οι παραδοσιακές τράπεζες ενοχλούνται στην προοπτική να μοιράζονται δεδομένα με τις ίδιες τις εταιρίες χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας που θέλουν να προσελκύσουν τους καταναλωτές τους, δημιουργώντας το έδαφος για αψιμαχίες καθώς ο τραπεζικός κλάδος και οι ρυθμιστικές αρχές σφυροκοπούν τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα ελέγχουν τον τρόπο ροής δεδομένων μεταξύ των μερών. Ο νόμος, ο οποίος ωφελεί γίγαντες συλλογής δεδομένων από καταναλωτές, όπως την Amazon.com Inc. και την Apple Inc., καθώς και οι νέες δυνάμεις στη σύνδεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τις νέες τεχνολογίες (fintech), μπορούν να φτάσουν το 40% του εισοδήματος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λιανικής τραπεζικής, σύμφωνα με έκθεση της Roland Berger, μια συμβουλευτική εταιρεία με έδρα το Μόναχο.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τραπεζικά έσοδα θα πληγούν από το PSD2", δήλωσε ο Antony Jenkins, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays Plc, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας fintech στο Λονδίνο που ονομάζεται 10X Future Technologies. «Με δεδομένη την προσπάθεια που έχουν επενδύσει στην αναβάθμιση της τεχνολογίας τους, οι τράπεζες δεν κινούνται αρκετά γρήγορα».

Keywords
Τυχαία Θέματα