Οδός Αμερικής, αριθμός 8: Μια αστική διαμάχη

Μια αστική αντιδικία στήθηκε γύρω απο την χρήση ενός αξιοποιηθέντος νεοκλασικού κτηρίου στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Μια αντιδικία ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τον κατά παράδοση εκπρόσωπο των καθιερωμένων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της πόλης. Τον Δήμο Αθηναίων και το ΕΒΕΑ.

Το κτήριο βρίσκεται στην Οδό Αμερικής στον αριθμό 8, ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και την Ακαδημίας. Τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια το κτήριο ήταν στα αζήτητα.

Απο το 1984 έως και το 1998 το κτήριο ιδιοκτησίας του ΕΒΕΑ

στέγαζε τις δραστηριότητες του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου ATHENAEUM (ένας μουσικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1974 και συνδέθηκε πέραν όλων των άλλων με τους διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς που ήταν αφιερωμένοι στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας).

Οπως κανείς μπορεί να διαβάσει στο site του Κέντρου "το 1984 το ATHENAEUM στεγάστηκε σε διατηρητέο κτήριο επί της οδού Αμερικής 8, ιδιοκτησίας του ΕΒΕΑ, το οποίο αναστήλωσε αποκλειστικά με δικές του δαπάνες", ενώ στην ίδια ενότητα αναφέρεται και η αναγκαστική ...αποχώρηση του: "Το 1998, λόγω της απελευθέρωσης των επαγγελματικών μισθώσεων και της απαίτησης ιδιόχρησης του κτηρίου από το ΕΒΕΑ, το ATHENAEUM εκδιώχθηκε από την έδρα του και αναζήτησε καινούργια στέγη".

Τα χρόνια περνούσαν και το ακίνητο παρέμενε άδειο και βουβό. Το πρόγραμμα και οι πόροι απο το ΕΣΠΑ λειτούργησαν ως ο απο Μηχανής Θεός. Η λύση βρέθηκε και ο Δήμος Αθηναίων μπήκε μπροστά. Οι εργασίες επισκευής του κράτησαν δυο χρόνια και ανήλθαν σε 2, 6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ η μελέτη καλύφθηκε από το ΕΒΕΑ. Σε ανταλλάγμα ο Δήμος Αθηναίων πήρε την αποκλειστική διαχείριση του κτηρίου για 12 χρόνια. Τα "χαρτιά" - το κείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης- και οι υπογραφές υπάρχουν. Και αυτές δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Την ίδια περίπου περίοδο ο Δήμος Αθηναίων δεν πληρώνει απλώς και μόνο για την ανακαίνιση του κτηρίου της Αμερικής 8 αλλά ενισχύει και με άλλα χρήματα το ΕΒΕΑ στην προοπτική στήριξης της επιχειρηματικότητας στην πρωτεύουσα.

Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων δημιουργείται το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Εργου: Αθήνα. Στο Δίκτυο συμμετέχει και το ΕΒΕΑ με το Θ.Ε.Α – συνολικά το Δίκτυο διαθέτει 9 μέλη ( Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Αθηναίων, INNOVATHENS - Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων (Θ.Ε.Α)-ΕΒΕΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιΝοώ - ΕΜΠ, EkinisiLab - ΣΕΒ, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, COINS- Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών) και η δημιουργία του είχε " στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, με την συμμετοχή και συνεργασία δημοσίων οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κλαδικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα. Τα λεφτά που δίνονται στο Δίκτυο αρκετά για την εποχή των Μνημονίων. Μόνο η Θ.Ε.Α - οι επιδόσεις της οποίας μπορούν και πρέπει να αποτιμηθούν- εισπράττει συνολικά 1.625.313 ευρώ.

Με λίγα λόγια, το ΕΒΕΑ προικοδοτήθηκε ως ιδιοκτήτης με ένα ανακαινισμένο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και με ένα καλό ποσό για να στηρίξει νέες επιχειρηματικές ομάδες απο επιστήμονες και επαγγελματίες με καινοτομικές ιδέες. Και δεν ήταν μόνον αυτά. Το κτήριο της Αμερικής 8 – σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΕΒΕΑ- θα πρέπει να στεγάσει ένα Κέντρο Επιχειρηματικότητας. Γύρω απο το ποιός θα έχει την πρώτη ευθύνη διοίκησης και λειτουργίας του Κέντρου Επιχειρηματικότητας στήθηκε η αστική διαμάχη ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων και το ΕΒΕΑ. Τα "χαρτιά", πάντως, όπως και αν τα διαβασει κανείς δικαιώνουν και τον Δήμο Αθηναίων και τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη που επίμονα καλεί τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο να σεβαστεί την υπογραφή του.

Ας μείνουμε για λίγο στην ίδια την σύμβαση. Στο αρθρο 1, παράγραφος 1: "Στα πλαίσια αυτός ο Δήμος Αθηναίων σκοπεύει να λειτουργήσει στο κέντρο της πόλης των Αθηνών Κέντρο υποστήριξης της επαγγελματικής εκκίνησης νέων επιχειρηματιών...". Στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 4: "...το ΕΒΕΑ παραχωρεί με την παρούσα την χρήση του ως άνω κτηρίου, χωρίς ενοίκιο και για χρονικό διάστημα 12 ετών". Στο άρθρο 2, παράγραφος 1: "Το ΕΒΕΑ παραχωρεί δωρεάν κατά τη χρήση στο Δήμο Αθηναίων το ανωτέρω ακίνητο για την προαναφερσθείσα χρήση του 1.1." Στο ίδιο άρθρο, στην παράγραφο 4: " Λειτουργικές δαπάνες: Ρητώς συμφωνείται πως ο Δήμος όλες τις δαπάνες λειτουργίας".

Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης σε πρόσφατη επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: "Eχω τη χαρά να σας ενημερώσω ότι προ ημερών έγινε από το Δήμο μας η διοικητική παραλαβή του έργου στο κτίριο της οδού Αμερικής 8. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς επιτρέπει, σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητα του κτιρίου, την αξιολόγησή του ως ολοκληρωμένου έργου από τις ελεγκτικές αρχές του ΕΣΠΑ, το οποίο χρηματοδότησε το έργο κατά το μεγαλύτερο μέρος του, με ποσόν που υπερβαίνει τα 1.344.117,97 ευρώ.

Είναι ασφαλώς εις γνώσιν σας το τεχνικό δελτίο και όλη η διαδικασία ένταξης και χρηματοδότησης του έργου, καθώς αυτή έγινε και με τη συνεργασία στελεχών του ΕΒΕΑ. Θέλουμε να επισημάνουμε, για μιαν ακόμη φορά, ότι ως φορέας λειτουργίας του έργου έχει ορισθεί ο Δήμος Αθηναίων. Τυχόν μεταβολή στο φορέα λειτουργίας του έργου, δηλαδή υποκατάσταση του Δήμου Αθηναίων από άλλο φορέα, ακόμη και δημόσιο, ακόμη και από το ίδιο το ΕΒΕΑ, θα συνιστούσε παράβαση του άρθρου 57 παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 1083/2006, που διέπει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ (προγραμματικής περιόδου 2007-2013) και θα οδηγούσε σε ανάκληση της γενομένης χρηματοδότησης.

Για το λόγο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική η αμοιβαία αναγνώριση του ρόλου του Δήμου Αθηναίων ως φορέα λειτουργίας του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, που αποτελεί τον καταγεγραμμένο σκοπό της ανακατασκευής του κτιρίου επί της οδού Αμερικής 8, τόσο στην προγραμματική σύμβαση, όσο και στο τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση του έργου από πόρους ΕΣΠΑ. Μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι, ενώ αυτό είναι απολύτως σαφές στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης και ιδίως στους όρους που επισημαίνετε με την πρόσφατη επιστολή σας, θεωρείτε παρ' όλα αυτά ότι το Κέντρο Επιχειρηματικότητας θα πρέπει να λειτουργεί υπό τη διοίκηση του ΕΒΕΑ" (ολόκληρη η επιστολή Καμίνη σε Μίχαλο εδώ).

Για την ουσία των πραγμάτων δύο στοιχεία έχουν εξαιρετική σημασία αλλά και αξία να καταγραφούν: Το πρώτο εξ αυτών έχει να κάνει με τα χρήματα των Αθηναίων πολιτών. Ο Δήμος Αθηναίων με την αποφασιστική συνδρομή και του ΕΣΠΑ κατάφερε μέσα σε λίγο χρόνο να παραδώσει ένα ανακαινισμένο κτήριο πραγματικό διαμάντι στο κέντρο της Αθήνας. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την χρήση του. Το κτήριο ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει ένα Κέντρο Επιχειρηματικότητας, ένα πραγματικό μελίσσι απο νέους επαγγελματίες και επιστήμονες με καινοτομικές ιδέες και προτάσεις επιχειρηματικής δράσης. Και η Επιχειρηματικότητα στις μέρες μας είναι ένα κατεξοχήν συστατικό στοιχείο της εικόνας ενός σύγχρονου αστικού πολιτισμού. Τα δύο αυτά στοιχεία προκαλούν και απαιτούν κινήσεις συνεργασίας και σύμπραξης ανάμεσα στους κορυφαίους θεσμούς της πόλης. Οι σκοπιμότητες κάθε είδους δεν έχουν θέση σε τέτοιες υποθέσεις...

Keywords
Τυχαία Θέματα