Οδοιπορικό του Bloomberg στην Ιταλία - Τι λένε οι πολίτες για το δημοψήφισμα Ρέντσι

Μπορεί το δημοψήφισμα για το Brexit να «πέρασε» χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο στην Ε.Ε. ωστόσο η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει με τα δημοψηφίσματα που μπορεί να αλλάξουν άρδην τους συσχετισμούς στη Γηραιά Ήπειρο.

Στη γειτονική Ιταλία, ο Ματέο Ρέντσι έχει δώσει προσωπικό στοίχημα για το δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση,

κι αν το χάσει, έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί.

Το Bloomberg πραγματοποίησε οδοιπορικό σε τέσσερις πόλεις στην Ιταλία, βολιδοσκοπώντας το κλίμα ενόψει του δημοψηφίσματος.

Στην πόλη Pontida στις ιταλικές Άλπεις, ο Alberto Frassoni παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει και πολλά για το επερχόμενο δημοψήφισμα. Ο 48χρονος άνεργος, υποστηρικτής του αντι-μεταναστευτικού κόμματος Northern League δηλώνει απογοητευμένος από την οικονομία.

«Το ευρώ μας καταστρέφει γιατί οι τιμές έχουν διπλασιαστεί. Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν βελτιωθεί για τους νέους και τους ηλικιωμένους ωστόσο οι εργασιακές προοπτικές μου δεν έχουν αλλάξει» τονίζει.

Η πόλη αποτελεί το προπύργιο της Nothern League.

Η εικόνα του διχασμένου έθνους είναι πολύ πιο εμφανής στο Maranello, τη γενέτειρα της Ferrari. Η πόλη αποτελεί σύμβολο της οικονομικής επιτυχίας της Ιταλίας,

«Οι μεταρρυθμίσεις δεν θα αλλάξουν τίποτα γιατί η εξουσία δεν πρόκειται να αλλάξει χέρια» υποστηρίζει ο 60χρονος Ugo Biolchini, που ασχολείται με τον τουρισμό. Ο ίδιος ψήφιζε Μπερλουσκόνι, ωστόσο πλέον υποστηρίζει ότι η Γερουσία θα πρέπει να διαλυθεί, να υπάρξει οριζόντια φορολογία για τις επιχειρήσεις και να σταματήσει η εισροή μεταναστών.

Από την άλλη, ο 78χρονος συνταξιούχος Romano Bonacorsi δεν έχει ιδέα για το δημοψήφισμα.

«Δεν με ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα» λέει ο ίδιος, δηλώνοντας ότι δεν ξέρει ποιον να ψηφίσει γιατί θεωρεί όλους τους πολιτικούς «σκουπίδια».

Περίπου 150 χλμ. νοτιότερα, στην πόλη Pontassieve, προπύργιο του Ματέο Ρέντσι, ο 19χρονος κηπουρός Jonatan Maggi, δηλώνει ότι θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα, χωρίς ωστόσο να καταλαβαίνει και πολλά γι' αυτό.

Μάλιστα, η 29χρονη Claudia, δηλώνει υποστηρίκτριά του.

«Ο Ρέντσι πρέπει να κάνει κι άλλες αλλαγές. Είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει γιατί είναι νέος» σχολιάζει.

Νοτιότερα στην Σικελία, η πόλη του Alcamo, όπως και η Ρώμη και το Τιουρίνο, Το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο έχει λάβει μεγάλη δημοτικότητα.

Το κόμμα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον Ματέο Ρέντσι.

Ο πωλητής ψαριών, Antonino Messina, έχει ήδη αποφασίσει να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα. Ο 57χρονος δηλώνει υποστηρικτής του Γκρίλο γιατί όπως λέει «πρέπει να αλλάξουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εξουσία».

Ο ίδιος δηλώνει υπερ της πολιτικής ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες αλλά με κανόνες.

Η πλειοψηφία των Ιταλών δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει τι σημαίνει αυτό το δημοψήφισμα, αλλά φοβούνται για την οικονομία, τη μετανάστευση και το μέλλον της χώρας εκτός του ευρώ, συμπεραίνει το Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα