«Όχι» Τουσκ σε έκκληση για την προστασία «εκπατρισμένων» μετά το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απέρριψε το αίτημα Βρετανών ευρωβουλευτών να παρέχει προστασία των δικαιωμάτων των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ, αλλά και των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία, πριν ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit το 2017.

Το αίτημα απηύθυναν 81 Βρετανοί νομοθέτες, οι οποίοι ουσιαστικά ζήτησαν από τον Τουσκ να μεσολαβήσει για την επίτευξη συμφωνίας που θα εγγυάται ότι οι εκπατρισμένοι (Βρετανοί και Ευρωπαίοι) δε θα εξαναγκαστούν να φύγουν αφότου η Βρετανία αποχωρήσει από το μπλοκ.
Η

ομάδα των Συντηρητικών ευρωβουλευτών έγραψε στον κ. Τουσκ μια επιστολή με την οποία του απευθύνουν έκκληση να τερματίσει το αδιέξοδο στη σειρά πάνω από αμοιβαία δικαιώματα

Η επιστολή κατηγορεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Συμβουλίου, Μισέλ Μπαρνιέ, ότι είναι «ανησυχητικά αδιάφορος» απέναντι στις ανησυχίες των Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτών που ζουν έξω από την πατρίδα τους, προκαλώντας αίσθημα «ανησυχίας και αβεβαιότητας».

Με μια καυστική απάντηση, ο κ. Τουσκ απέκρουσε την κριτική κατά του κ. Μπαρνιέ και ανέφερε ότι τα αμοιβαία δικαιώματα μπορούν να συζητηθούν μόνον όταν η Βρετανία ενεργοποιήσει το άρθρο 50 που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Δε θα συμφωνούσατε ότι η μοναδική πηγή ανησυχίας και αβεβαιότητας είναι μάλλον η απόφαση για το Brexit; Και πως ο μόνος τρόπος να διαλυθούν οι φόβοι και οι αμφιβολίες όλων των πολιτών που τους αφορά, είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό;» τονίζεται στην επιστολή.

«Όπως κι εσείς, κι εγώ θα ήθελα να αποφύγω μια κατάσταση στην οποία οι πολίτες γίνονται ''διαπραγματευτικό ατού''στη διαπραγματευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι «προκειμένου να μη συμβεί αυτό, θα χρειαστούμε συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες λύσεις, οι οποίες, όχι μόνο θα ακούγονται ωραία, αλλά θα προσφέρουν στους πολίτες πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας».

Σχολίασε πως τον καθησυχάζει το να ακούει ότι οι Βρετανοί πολιτικοί ανησυχούν για τη μοίρα των ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στη χώρα τους, «ιδιαίτερα εφόσον έχουμε συμπεράνει ότι ένας από τους κύριους λόγους για την ψήφο υπέρ του Brexit ήταν η απόρριψη της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Iain Duncan Smith, Βρετανός ευρωσκεπτικιστής και πρώην υπουργός, εκτίμησε πως η ΕΕ «παίζει πολιτικά παιχνίδια με τις ζωές του κόσμου» και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να συμφωνήσουν ώστε να δοθεί τέλος στις εικασίες και να εξαλειφθεί η ανησυχία που αισθάνονται οι άνθρωποι για το μέλλον τους. Η ΕΕ για άλλη μια φορά βάζει τα συστήματα πάνω από τους ανθρώπους».

Το ιστολόγιο του Politico μετέδωσε ότι η κα. Μέρκελ απέρριψε πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να υπάρχει εγγύηση για αμοιβαία δικαιώματα και για τις δυο κατηγορίες εκπατρισμένων όταν συναντήθηκαν στο Βερολίνο νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Η Downing Street αρνήθηκε να δεχτεί τους ισχυρισμούς αυτούς, αλλά επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μέι θα ήθελε να δει μια συμφωνία σύντομα για το θέμα.

Πάντως, η κα. Μέρκελ αναμένεται ότι θα δεχθεί πιέσεις από τους Γερμανούς ψηφοφόρους να υιοθετήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσες για το Brexit, σύμφωνα με νέα ερευνα που διεξήχθη.

Την ίδια ώρα, ο Guardian μετέδωσε ότι μια δημοσκόπηση του Ιδρύματος Korber βρήκε ότι το 58% των Γερμανών πιστεύει ότι η κα. Μέρκελ δεν θα πρέπει να συμβιβαστεί στις συζητήσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα