Ο Τσακαλώτος απάντησε στην «καταστροφολογία» με τις... δέκα πληγές του Φαραώ!

Με την παλαιά διαθήκη και τις... δέκα πληγές του Φαραώ παρομοίασε ο υπουργός Οικονομικών την κριτική "καταστροφολογίας" που δέχεται η κυβέρνηση από την Νέα Δημοκρατία, παρουσιάζοντας ειρωνικά ως πληγές τις επιτυχίες του οικονομικού επιτελείου. Για ακόμα μία φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βγήκε έναν γλαφυρό τρόπο να υπερασπιστεί το Μνημόνιο της αριστερής κυβέρνησης και μετά

το παράδειγμα με τη φυματική σαρανταποδαρούσα, ο κ. Τσακαλώτος χρησιμοποίησε τις.. ακρίδες.

«Για να εξηγήσω αυτήν την καταστροφολογία της ΝΔ δεν θα πω κάτι από τη βίβλο γιατί ο Κύριος μας είχε μία αμφίσημη σχέση με τους πλούσιους. Οπότε θα διαλέξω την παλαιά διαθήκη που είχε τις δέκα πληγές του Φαραώ» είπε ο υπουργός και κατέγραψε τις πληγές, όπως οι ακρίδες. Αφού περιέγραψε τις εννιά πληγές - επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης κράτησε για το τέλος τη δέκατη πληγή μαζί με τις ευχές προς την Νέα Δημοκρατία. «Παρακολουθείτε τον Χίτσκοκ γιατί σας αρέσει και εσάς η αγωνία», είπε λέγοντας ότι η τελευταία πληγή θα έρθει.

«Αυτές οι εννιά πληγές είναι success story;», αναρωτήθηκε και απάντησε "όχι". «Μακριά από εμάς τα success story, γιατί εμείς στο μέλλον σχεδιάζουμε διαφορετικά να κάνουμε κάποια πράγματα, όταν βγούμε από το μνημόνιο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αυτός ο προϋπολογισμός είναι μία προσπάθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, βάση για κοινωνικό κράτος και για να βγούμε από το μνημόνιο. Για αυτό, είπε, επιτρέψτε μου να εκφράσω στη δέκατη πληγή μαζί με τις ευχές μου για τα Χριστούγεννα. Ο υπουργός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ υπερήφανος γιατί έχει ενεργό ρόλο για να αλλάξει το πλαίσιο στην ΕΕ και επανέλαβε ότι οι συζητήσεις αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις αφορούν το εάν χρειάζεται η Ευρώπη ένα μηχανισμό σταθεροποίησης".
Επίσης, αναφέρθηκε στον ΣΚΑΙ και όπως είπε ειρωνικά, πήρα και τη δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» για να δω διαχρονικά και βλέπω πτωτική πορεία για τη ΝΔ. «Θα χρησιμοποιήσω το κατά το ΣΚΑΙ Ευαγγελιο και επειδή έχουμε Χριστούγεννα το έφτιαξα έτσι για δείχνει ανοδική πορεία. Για να νομίζετε ότι έχετε ανοδική πορεία , γιατί μας βοηθάει πολύ», ειπε ειρωνικά ο κ. Τσακαλώτος.

Οι «πληγές» που περιέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλωτος είναι οι ακόλουθες:

-Στις 25 Ιουλίου βγήκαμε στις αγορές. Στις 2 Αυγούστου βγήκαμε με πολύ καλό επιτόκιο και στα τέλη Νοεμβρίου του επιτυχημένου swap. Το αποτέλεσμα του swap είναι ότι οι αποδόσεις όλων των ομολόγων πέφτουν.

-Οι οίκοι αξιολόγησης είτε αναβαθμίζουν την Ελλάδα είτε αφήνουν να εννοηθεί ότι θα την αναβαθμίσουν στο μέλλον.

-Ο τραπεζικός τομέας αύξησε τις καταθέσεις του σχεδόν κατά ένα δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο.

-Οι τράπεζες έχουν "μαξιλάρι" 20 δισ. για να αντιμετωπίσουν τα stress tests και τα κόκκινα δάνεια.

-Το πιο σημαντικό είναι αυτό που έχει γίνει με τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε μία αλλαγή μοντέλου. Οι επενδύσεις δεν είναι πια μόνο σε μεγάλα έργα.

-Χτίζουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια.

-Όχι μόνο έχουμε μείωση της ανεργίας, όχι μόνο έχουμε αύξηση της απασχόλησης, το 70% των θέσεων εργασίας είναι μόνιμες

-Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μιλούν για καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο το 2018.

-Το κοινωνικό μέρισμα του 1,4 δισ. Έχουμε τις δαπάνες για πρόνοια 1,5 δισ. ευρώ το 2017 και το 2018 θα είναι 1,83 δισ. ευρώ".

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα