Ο τραπεζίτης που θέλει να δώσει χρυσό σε κάθε πολίτη

Μεταξύ Κίνας και Καζακστάν βρίσκεται μια χώρα που σκέφτεται να κάνει ένα ενδιαφέρον πείραμα: να μετατοπίσει τις αποταμιεύσεις των πολιτών της από τα βοοειδή, στον χρυσό.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θέλει ο κάθε πολίτης να επενδύσει στον χρυσό, ενώ το «όνειρο» του κεντρικού τραπεζίτη, Tolkunbek Abdygulov, είναι ο καθένας από τα 6 εκατ. πολίτες να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 100 γραμμάρια του πολύτιμου μετάλλου.

«Ο χρυσός μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά τη μεταβλητότητα των

τιμώνστις διεθνείς αγορές δεν χάνει την αξία του για τον πληθυσμό ως μέσο αποταμίευσης», αναφέρει.

Εδώ και δύο χρόνια, η τράπεζα προσφέρει μπάρες χρυσού απευθείας στους πολίτες και σε αυτό το διάστημα έχουν πωληθεί περί τα 140 κιλά χρυσού. «Ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα μάθουν να διαφοροποιούν τις αποταμιεύσεις τους σε πιο ρευστά assets και κυρίως που είναι πιο εύκολο να ανακτήσουν την αξία τους». Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, στις αγροτικές περιοχές της χώρας, το asset που επιλέγουν οι περισσότεροι επενδυτές και αποταμιευτές είναι τα βοοειδή.

Στις αναδυόμενες οικονομίες, ο χρυσός – επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής – δεν χρειάζεται καμία διαφήμιση Η Ινδία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο μετά την Κίνα, στην πραγματικότητα λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τις εισαγωγές του πολύτιμου μετάλλου, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να καταθέσει τον χρυσό που κατέχει στις τράπεζες.

Στην Τουρκία, όπου οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν ράβδους ως μέρος των διαθεσίμων τους, ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε λίρες και χρυσό.

Στο Κιργιστάν η κεντρική τράπεζα παράγει ράβδους διαφορετικών μεγεθών, που ποικίλλουν σε βάρος, από 1 έως 100 γραμμάρια.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας πιστεύει ότι το σχέδιό του είναι ρεαλιστικό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός θα κατέχει περίπου 600 τόνους χρυσού, που ισοδυναμεί με 30 φορές την τρέχουσα ετήσια παραγωγή της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα