Ο trader που "φέσωσε" πέντε τράπεζες με 120 εκατ. λίρες

Οι BNP Paribas και Nomura Holdings είναι μεταξύ των πέντε τραπεζών οι οποίες προσπαθούν να ανακάμψουν από τις απώλειες 120 εκατ. λιρών μετά από την κατάρρευση μίας εταιρείας με το όνομα Invexstar Capital Management. Κι όμως, οι δύο τράπεζες δεν θα έπρεπε να μην το περίμεναν.

Ο μοναδικός υπάλληλος

και μάνατζερ της Invexstar, Alberto Statti ήταν στέλεχος σε δύο εταιρείες πριν από την κατάρρευση της εταιρείας του το 2015. Η μία εταιρεία σταμάτησε τις επενδυτικές της ενέργειες το 2008 με απώλειες 54 εκατ. λιρών ενώ η άλλη κατέρρευσε το 2013 με χρέη 12 εκατ. λιρών σε δανειστές όπως η JPMorgan Chase & Co.

Αν και οι απώλειες που αφορούν την Invexstar αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των επενδυτικών σχεδίων των δύο τεράστιων τραπεζών, το... επεισόδιο αυτό προκαλεί ερωτήματα για το πως διαχειρίζονται το ρίσκο. Οι τράπεζες εκτέθηκαν στην εταιρεία, η οποία ξεκίνησε τις επενδύσεις σε ομόλογα το 2014 και κατέρρευσε τον Μάιο του 2015 τη στιγμή που τα επιτόκια βρίσκονταν σε νέο χαμηλό, μειώνοντας την δραστηριότητα στις αγορές ομολόγων.

Στελέχη αναφέρουν πως οι απώλειες των τραπεζών έφτασαν τα 97,6 εκατ. λίρες τον Ιούλιο, και εκτινάχθηκαν στις 120 εκατ. λίρες τον Οκτώβριο. Το χρέος προς την BNP Paribas ήταν 49 εκατ. λίρες τον Ιούλιο, ενώ στην Nomura 28 εκατ. λίρες. Παράλληλα, η Morgan Stanley, η ΙΝG Groep και η Mizuho Financial Group είχαν επίσης μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Invexstar είχε "υπάλληλο" τον Statti και δύο συμβούλους του. Σύμφωνα με ανθρώπους που τον ήξεραν, όπως ο Enrico Danieletto, CEO τoυ hedge fund Pairstech Capital Management, ο Statti πήγαινει στη δουλειά με βέσπα φορώντας κοστούμι, και κέρναγε τους πελάτες του πολύ καλό ιταλικό κρασί.

Keywords
Τυχαία Θέματα