Ο τουρισμός της Αθήνας «ανοίγει» κλειστά καταστήματα στο Εμπορικό Τρίγωνο

Της Στεφανίας Σούκη

Στη γωνία κάτω από την Πλατεία Θεάτρου, ένα ακόμη ξενοδοχείο είναι στα σκαριά, ακολουθώντας το ρεύμα των τελευταίων ετών που είχε ως αποτέλεσμα τις διεθνείς αφίξεις των 5 εκατομμυρίων του 2017, με προοπτική ακόμη και για διψήφιο ποσοστό αύξησης και φέτος.

«Υπάρχει μία αναπτυξιακή τροχιά στο κέντρο της Αθήνας, την οποία οφείλει ο δήμος να υποστηρίξει», ανέφερε χθες, μέσα από το κενό κατάστημα της πλατείας Θεάτρου, το πρώην Guru

Bar ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας τη δράση «Κατάστημα στο Κέντρο», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΠΟΛΗ² του This is Athens και αφορά στην αξιοποίηση κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας με στόχο να δώσει πνοή στις υποβαθμισμένες περιοχές του. Aκριβώς το κατάστημα επί της Πλατείας Θεάτρου 10 θα είναι ένα από τα κενά καταστήματα, για τα οποία ο δήμος καλεί κατοίκους, επιχειρηματίες και δημιουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέσα στις επόμενες τρείς εβδομάδες.

Οι βασικές παραδοχές για το πρόγραμμα είναι ότι υπάρχουν κάποια νεκρά σημεία στην πόλη- δρόμοι και στοές- που βρίσκονται όμως σε «ζωντανά» σημεία που διαθέτουν και εμπορική δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, ξεκινά άμεσα, με στόχο οι πρώτοι χρήστες να μπούν στα πρώτα καταστήματα της Πλατείας Θεάτρου μέσα στο καλοκαίρι και αφορά ένα αρχικό κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ, από πόρους του δήμου. Στο ποσό συμπεριλαμβάνεται και η άλλη δράση του προγράμματος με τίτλο «Παρεμβάσεις στην Πόλη», με το οποίο καλούνται κάτοικοι και επαγγελματίες, ομάδες πολιτών κ.α. να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την υλοποίηση ήπιων, μικρής κλίμακας παρεμβάσεων και στις 7 κοινότητες του δήμου της Αθήνας, που θα ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες και θα προωθούν τις σχέσεις της γειτονιάς. Οι προτάσεις (σ.σ. η προθεσμία λήγει σήμερα) που θα προκριθούν θα λάβουν χρηματοδότηση έως 6.000 ευρώ ανά πρόταση, με τον κ. Καμίνη να δηλώνει ότι από τον επόμενο μήνα, σταδιακά, κάποιες γειτονιές θα αρχίσουν να αλλάζουν πρόσωπο, βελτιώνοντας την εικόνα τους.

Η δράση «Κατάστημα στο κέντρο»

Οσον αφορά τη νέα δράση «Κατάστημα στο Κέντρο» ο δήμος Αθηναίων θα παρέχει κίνητρα, καλύπτοντας για έξι μήνες (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2018) το λειτουργικό κόστος και το ενοίκιο των καταστημάτων, οργανώνοντας παράλληλα θεματικές εκδηλώσεις σε όλους τους δρόμους ή τις πλατείες όπου υλοποιείται η δράση.
Η δράση «Κατάστημα στο Κέντρο», με πρώτο «σταθμό» μια ιστορική πλατεία της πόλης, την πλατεία Θεάτρου, εντάσσεται στο καινοτόμο πρόγραμμα ΠΟΛΗ² και υλοποιείται από την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων, ενώ προβλέπει το πιλοτικό «άνοιγμα» κλειστών καταστημάτων που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένους δρόμους ή πλατείες του κέντρου της πόλης, ώστε να στεγάσουν επιχειρηματικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

«Επειδή το πρόγραμμα ξεκινά τώρα και είναι μία καινούριου τύπου δραστηριότητα για τα δεδομένα της πόλης, θα κινηθούμε σταδιακά μετά τη λήξη της περιόδου των έξι μηνών, ανάλογα και με την ανταπόκριση την οποία ελπίζουμε ότι θα έχουμε», ανέφεραν οι επιτελείς του προγράμματος με το δήμαρχο πάντως να δηλώνει ότι «η επιτυχία των πρώτων βημάτων θα κρίνει και το εύρος των περιοχών όπου θα γίνουν παρεμβάσεις.

Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι θα λύσουμε το πρόβλημα των κλειστών καταστημάτων, που είναι αποτέλεσμα της κρίσης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο θα γίνει ένα σημαντικό, πρώτο βήμα ώστε να δώσουμε πνοή σε περιοχές και πλατείες του κέντρου ώστε να αποκτήσουν και πάλι ζωή».

Περιοχή υλοποίησης της δράσης θα είναι το ευρύτερο «εμπορικό τρίγωνο», μεταξύ Ομόνοιας, Συντάγματος και Μοναστηρακίου. Ειδικότερα στην πλατεία Θεάτρου, όπου θα ανοίξουν συνολικά επτά καταστήματα, θα αξιοποιηθεί η συμβολική και ιστορική της σημασία ως χώρου συνάντησης, εργασίας και ανταλλαγής, ώστε σταδιακά να αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας. « Η ευρύτερη περιοχή δεν είναι νεκρωμένη», ανέφερε ο κ. Καμίνης. «Στην Ομόνοια ανοίγουν ξενοδοχεία, το ίδιο και στην πλατεία Καραϊσκάκη. Είναι ένα πείραμα το οποίο ο δήμος προτίθεται να υποστηρίξει και οφείλει, με διάφορα εργαλεία να ανοίξει διαδρόμους μέσα στην πόλη, ώστε να υπάρχει σύνδεση με τις περιοχές όπου υπάρχει ζωή, όπως για παράδειγμα γύρω από την πλατεία Ειρήνης».

Επόμενος σταθμός της δράσης θα είναι η Στοά Εμπόρων (οδός Βουλής και Λέκκα) , κατόπιν της σχετικής συμφωνίας με το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, με 10 καταστήματα, για τα οποία θα υπάρχει τις επόμενες μέρες αναλυτική ενημέρωση και αντίστοιχη πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ενας ακόμη σταθμός, στην επόμενη φάση θα είναι η οδός Σταδίου, στο τμήμα της προς την Ομόνοια, για το οποίο μάλιστα θα επιδιωχθεί να υπάρξουν προτάσεις για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια είτε ακόμη και από ιδιωτικές χορηγίες.

«Η Αθήνα εδώ και χρόνια περνά μεγάλη κρίση. Είναι η πόλη όπου κατεξοχήν συμπυκνώθηκαν όλες οι συνέπειες της κρίσης, γιατί εδώ κυρίως είχε δημιουργηθεί η φούσκα- αρκεί να αναφερθεί ότι η οδός Ερμου ήταν στις πέντε ακριβότερες εμπορικές οδούς του κόσμου προ κρίσης. Επιπλέον από το 2015 και μετά είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την προσφυγική κρίση, που δείχνει σημάδια επιδείνωσης τις τελευταίες εβδομάδες», επεσήμανε ο κ. Καμίνης προσθέτοντας ότι η πόλη «επενδύει» συστηματικά και στον πολιτισμό και τον τουρισμό. «Το 2017 φθάσαμε σε ένα ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών για την πόλη μας: 5 εκατ. αφίξεις στην πόλη από το εξωτερικό, ενώ το 2012 ήταν μόλις στις 2,5 εκατ. αφίξεις.

Με τη νέα δράση προσπαθούμε να δώσουμε πνοή σε περιοχές της πόλης που έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν ερημοποιηθεί, αντιμετωπίζοντας και το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης. Πιστεύουμε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για μία ένεση ζωντάνιας σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού την ταυτότητά της και να προσελκύσουμε Ελληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα