Ο πληθωρισμός, ως ασπίδα προστασίας του Ντράγκι για το QE

Όταν ρωτούν το Μάριο Ντράγκι γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εγκαταλείπει τη χαλάρωση (QE) και δεν επιστρέφει σε αυστηρότερες πολιτικές για την οικονομία της ευρωζώνης, απαντά με ένα ερώτημα: Πού είναι ο πληθωρισμός;

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ο πρόεδρος της ΕΚΤ να παραστεί στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -πρόκειται για την τακτική τρίμηνη εμφάνισή του- και να ερωτηθεί σχετικά με τις προθέσεις του για εγκατάλειψη

της πολιτικής κινήτρων για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τώρα οι πιέςσεις στον Ντράγκι θα είναι μεγαλύτερες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν τη μεγαλύτερη οικονομική εμπιστοσύνη της τελευταίας δεκαετίας στην ευρωζώνη, αλλά και τη χαμηλότερη ανεργία από το 2009. Ο Ντράγκι, σε απάντηση αυτών των στοιχείων, επισείει τις τιμές καταναλωτή, που απραμένουν χαμηλά, όπως και η ζήτηση.

Η αποσύνδεση της επιταχυνόμενης ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού είναι ένα παζλ που στοιχειώνει τους ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι θα συναντηθούν στις 8 Ιουνίου στο Ταλίν. Ο Ντράγκι προσπάθησε να σταματήσει εγκαίρως τη φημολογία ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιλέξει ταχύτερη από το αναμενόμενο έξοσο από τις αγορές ομολόγων αλλά αντιμετωπίζει την πρόκληση να αναγνωρίσει τη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θεωρεί ότι είναι πρόωρο.

Όπως λέει ο Φιλίπ Γκουντέν, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Barclays Plc «ο Ντράγκι θα εξηγήσει ότι η βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι τέτοια, που να επιτρέπει την αλλαγή πολιτικής, αφού ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλά. Είμαστε ακόμα μακριά από το σημείο που θα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πραγματικές».

Η ακρόαση του Ντράγκι στην Οικονομική και νομισματική Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορεί πάντως να λειτουργήσει ως "κράχτης" για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας καιτην ανάκαμψη της ευρωζώνης, χάρη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,3 τρισ. ευρώ (2,6 τρισ. δολάρια).

Keywords
Τυχαία Θέματα