Ο οικονομικός Αρμαγεδδώνας του τυφώνα Ιρμα

Αφού κατέστρεψε ολοσχερώς τα νησιά της Καραϊβικής, ο τυφώνας Ίρμα πυροδότησε τη μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία του Μαϊάμι και απειλεί πλέον να γίνει η φυσική καταστροφή με τις χειρότερες οικονομικές συνέπειες που βίωσαν ποτέ οι ΗΠΑ.

Ο τυφώνας εξασθένησε ελαφρώς και υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 4 με ανέμους ταχύτητας 155 μιλίων την ώρα, παραμένει ωστόσο εξαιρετικά επικίνδυνος. Αναμένεται δε ότι θα διατηρήσει την ισχύ του μέχρι να φτάσει στη Φλόριντα την Κυριακή.

Περίπου

650.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να εκκενώσουν την κομητεία Dade στο Μαϊάμι.

Στον εφιάλτη της Ίρμα ήρθε να προστεθεί ο τυφώνας Χοσέ και στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού ο τυφώνας Κάτια που αναμένεται να φτάσει στις ακτές το Σάββατο. Σήμερα, το Μεξικό χτυπήθηκε και από τον μεγαλύτερο σεισμό στην ιστορία του, εντάσεως 8,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στα ταμπλό, ασφαλιστικές όπως η XL Group και η Everest Re Group διεύρυναν τις απώλειές τους, ενώ την ίδια ώρα πάνω από 3 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση, η ζήτηση για φυσικό αέριο στην αμερικανική αγορά αναμένεται να μειωθεί ενώ απειλούνται και καλλιέργειες αξία; 1,2 δισ. δολ. στη Φλόριντα – κορυφαία παραγωγό πορτοκαλιών, τομάτας, φασολιών και άλλων λαχανικών στις ΗΠΑ.

Η προοπτική αυτή έχει αναστατώσει τις αγορές και η Barclays υπολόγισε τις ζημιές στα 130 δισ. δολ. στο χειρότερο σενάριο, χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζει ζημιές από ανασφάλιστη περιουσία.

Το 2005, ο συνολικές ζημιές από τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη είχαν φτάσει τα 160 δισ. δολ. σε σημερινές τιμές.

H καταιγίδα έχει ήδη προκαλέσει ζημιές ή ολική καταστροφή στο 95% των κτηρίων των Βερμούδων, έχει ισοπεδώσει δύο νησιά και έχει σαρώσει τις βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Με μια ματιά, ο τυφώνας Ιρμα έχει μέχρι στιγμής τις εξής συνέπειες σε διάφορους τομείς:

- τα προθεσμιακά συμβόλαια του χυμού πορτοκαλιού βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο
- οι αεροπορικές έχουν ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις
- το χρηματοοικονομικό κέντρο του Μαΐάμι έχει εκκενωθεί
- η Florida Power & Light ανέφερε ότι η καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει μπλακ άουτ διάρκειας αρκετών εβδομάδων σε κάποιες περιοχές που εξυπηρετεί.
- η καταιγίδα απειλεί να ακυρώσει τις ισχυρές επιδόσεις που σημείωναν επί σειρά ετών πολλά hedge funds ενώ μπορεί να επηρεάσει και τα χρήματα που λαμβάνουν οι κάτοχοι ομολόγων της Puerto Rico Electric Power Authority.
- κίνδυνος ελλοχεύει και για τα χημικά εργοστάσια που βρίσκονται στο βεληνεκές της Ίρμα και που είναι γεμάτα με δυνητικά επικίνδυνα υλικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα